zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Urad talibanov v Dohi nima več spornega imena

Deli na:
Urad talibanov v Dohi nima več spornega imena

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je afganistanskemu predsedniku Hamidu Karzaju v telefonskem pogovoru zagotovil, da je katarska vlada z urada afganistanskih talibanov v Dohi odstranila napis Islamski emirat Afganistana in da je urad namenjen samo za mirovne pogovore, so sporočili iz Karzajevega kabineta

Zaradi imena urada je Karzaj v sredo začasno prekinil pogovore z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, ko bodo iz države odšle sile Isaf pod poveljstvom Nata.

Islamski emirat Afganistana se je namreč Afganistan imenoval med vladavino talibanov med letoma 1996 in 2001. Iz Karzajevega urada so v sredo sporočili, da Karzaj s tem imenom ni zadovoljen in da mu Afganistan nasprotuje, ker tovrsten emirat ne obstaja. Zato je v sredo prekinil pogovore z ZDA.

Karzaj in Kerry sta se nato po telefonu pogovarjala dvakrat. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Karzaj ameriškemu državnemu sekretarju povedal, da je javnost v Afganistanu zelo negativno sprejela način, na kateri je bila objavljena novica o torkovem odprtju politične pisarne talibanov v Dohi.

Dogodek so mnogi analitiki opisali kot mednarodni propagandni udar talibanov, dodaja AFP, ki navaja oceno Afganistanske mreže analitikov, da so "zaradi odprtje urada talibani izgledali močni, Američani obupani, Karzaj pa jezen".

Civilnodružbena skupina mladih Afganistan 1400 je ocenila, da bi urad talibanov v Dohi morali uporabiti za to, da bi talibanski voditelji odgovarjali za svoje zločine. Kot so poudarili, ime Afganistance spominja na grozote in zatiranje ter brutalnost talibanskega režima.

Talibani so v torek sporočili, da so v Dohi odprli politični urad za mirovne pogovore o Afganistanu. ZDA so pozdravile odprtje urada in izrazile upanje, da se bodo na pogovorih kmalu sestali s predstavniki talibanov.

Pred koncem misije Isaf so ZDA odločene nadaljevati mirovne pogovore s talibani, potem ko so bili pred letom dni stiki med stranema prekinjeni.

Karzaj nasprotuje dvostranskim pogovorom ZDA in talibanov. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je sicer zagotovila, da se glede nadaljnjih korakov glede mirovnih pogajanj s talibani posvetujejo z afganistanskim vodstvom in visokim mirovnim svetom, vladnim telesom, ki je pristojno za vodenje mirovnih prizadevanj s talibani.

Glede prekinitve pogovorov Kabula z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, je sicer ameriški predsednik Barack Obama dejal, da so pričakovali trenja na afganistanskih spravnih pogovorih, da pa upa, da se bo kljub izzivom proces nadaljeval, še navaja AFP.