vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Z gladovno stavko izsilil prostost

Deli na:
Z gladovno stavko izsilil prostost

Palestinski zapornik Kader Adnan je danes v zameno za izpustitev končal 66-dnevno gladovno stavko, s katero je protestiral, ker ga je Izrael brez vsakršne obtožnice zadrževal v zaporu. Z gladovno stavko je Adnan znova spomnil na sporno prakso judovske države, ki palestinske osumljence mesece ali celo leta brez obtožnice zadržuje za zapahi.

Adnana, 33-letnega tiskovnega predstavnika palestinske skupine Islamski džihad, po poklicu pa peka, so izraelske sile aretirale 17. decembra lani na njegovem domu na Zahodnem bregu. Dan zatem je začel gladovno stavko, s katero je protestiral proti izraelski politiki "administrativnih zaporov".

Ta politika zapiranja brez obtožnice izhaja še iz časov britanske mandatne oblasti, v skladu z njo pa lahko izraelska vojska osumljence brez obtožnice zadržuje do šest mesecev, kar pa lahko potem tudi v nedogled podaljšuje. Izrael to politiko zagovarja kot nujno orodje v boju proti palestinskim skrajnežem, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
Gladovna stavka, ki jo je Adnan danes prekinil, je bil najdaljši tovrstni protest kakega palestinskega zapornika. Tako EU kot Združeni narodi so poleg vrste organizacij za zaščito človekovih pravic zaradi nje izrazili zaskrbljenost in Izrael pozvali, naj Adnanu ali sodijo ali ga izpustijo. Iz palestinskih vrst pa so prišla svarila, da bi Adnanova smrt lahko sprožila množične proteste v Gazi in na Zahodnem bregu.
 
V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli danes, bodo Adnana izpustili 17. aprila. Adnan je, priklenjen na bolniško posteljo, trenutno zaprt v ustanovi Safed na severu Izraela. Po navedbah zdravnikov naj bi izgubil 40 odstotkov telesne teže, zato bi mu v nadaljevanju gladovne stavke grozila smrt. V minulih dneh so ga lahko obiskali svojci in poslanci iz vrst izraelskih Arabcev.
 
Po podatkih izraelske organizacije za zaščito človekovih pravic B'Tselem je trenutno brez obtožnice v Izraelu zaprtih 309 Palestincev.
Loading...