Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Timošenkova začela gladovno stavko

Deli na:
Timošenkova začela gladovno stavko

Foto: Reuters

Zaprta ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je v znak protesta proti zunanji politiki aktualnih ukrajinskih oblasti začela gladovno stavko, je sporočil odvetnik Timošenkove Sergej Vlasenko. Kot je poudaril, Timošenkova v bolnišnici v Harkovu do nadaljnjega ne bo več sprejemala nikakršne hrane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanja ukrajinska premierka od predsednika Viktorja Janukoviča zahteva podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in drugih vezi med EU in Ukrajino, je poudaril odvetnik. Sporazum naj bi podpisali v petek na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilniusu, Ukrajina pa je prejšnji teden odstopila od priprav na podpis.

Kijev v luči pritiska Rusije, ki ne želi izgubiti vpliva v bivših sovjetskih republikah in želi, da se Ukrajina pridruži njeni carinski uniji, ni izpolnil pogojev za podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Najpomembnejši med njimi je bil, da zaprti bivši premierki in vodji opozicije omogoči zdravljenje v Nemčiji.

Timošenkova je po umiku Ukrajine svoje privržence pozvala na množične proteste, ki so se v Kijevu odvijali že drugi dan zapored. Janukovič je sicer protestnike pozval k miru. "Želim mir v naši veliki ukrajinski družini," je dejal v video nagovoru, objavljenem včeraj na njegovi uradni spletni strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ukrajinski prestolnici se je včeraj približno 1000 protestnikov zbralo pred vladnimi prostori. Nekaj jih je poskušalo vstopiti v poslopje, a jih je policija pregnala s solzivcem. Po trditvah organizatorjev protestov za tem stojijo zunanji izgredniki.