nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić je menda že pozabil na incident v Potočarih

Deli na:
Vučić je menda že pozabil na incident v Potočarih

Foto: Reuters

Srbija ter Bosna in Hercegovina sta obrnili nov list skupne prihodnosti, je včeraj po pogovorih s člani predsedstva BiH v Beogradu dejal srbski premier Aleksandar Vučić. Vučić je predsedstvo na uradni obisk povabil, potem ko so ga 11. julija v Potočarih v BiH napadli na spominski slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici.

Zgodovino je treba prepustiti zgodovinarjem, politiki pa imajo dolžnost, da zrejo v prihodnost in delujejo v interesu državljanov in razvoja svojih držav in regije, so se strinjali udeleženci srečanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Verjamem, da smo obrnili nov list naše skupne prihodnosti," je na skupni novinarski konferenci zatrdil Vučić. Predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović je poudaril, da morajo predstavniki oblasti gledati naprej in da je treba sodelovanje dvigniti na najvišjo možno raven. Omenil je, da so se srečali samo nekaj dni po 20. obletnici genocida v Srebrenici, da pa so se pogovarjali o drugih temah.

V ospredju pogovora je bilo gospodarsko sodelovanje med Srbijo in BiH na področju infrastrukture, energetike, vojaške industrije in turizma. Govorili so tudi o skupnih projektih, ki naj bi jih državi predstavili na konferenci o Zahodnem Balkanu, ki bo potekala 27. avgusta na Dunaju. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA naj bi šlo za železniško povezavo med Srbijo in BiH.

"Govorili smo o projektih, milijardah in stotinah milijonov evrov, o delovnih mestih, o vsebinskem, iskrenem in postopnemu ustvarjanju večjega zaupanja med Srbi, Bošnjaki in Hrvati," je povedal Vučić in dodal, da bo regija na najboljši poti, ko bodo "eni in drugi razumeli", da ne obstaja boljša pot od tesnih in kar se da dobrih odnosov.

Da bi spodbudili razvoj regije, sta potrebni stabilnost in varnost, brez katerih sprava ni mogoča, pa je ocenil bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović. Prav tako je vsak zločin zločin, odgovorni pa morajo pred sodišče, je dodal.

Vučić in člani predsedstva so napovedali, da bodo septembra pripravili skupno sejo vlad Srbije in BiH. Poleg tega naj bi oktobra Sarajevo prvič obiskal srbski predsednik Tomislav Nikolić. Za junija napovedan obisk Nikolića so sicer odpovedali.

Srbski premier in člani predsedstva so se po pogovorih nato po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug odpravili na sprehod po Knez Mihajlovi v središču prestolnice in se osvežili s pijačo na vrtu restavracije. Sprehod so končali v Kalemegdanski trdnjavi.

Vučić je predsedstvo BiH na obisk povabil, potem ko je bil na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici 11. julija v Potočarih tarča napada. Množica je Vučića v spominskem centru v Potočarih pospremila z žvižgi in žaljivkami, proti njemu pa so leteli tudi različni predmeti, pri čemer ga je v ustnico zadel kamen. Vučić je zato predčasno zapustil slovesnost.

Vučić je zatrdil, da je pozabil izgred v Potočarih. "Kar se je zgodilo, je bilo nerodno in težko, a v primerjavi s tem, kar se je zgodilo Srbom, Hrvatom in Bošnjakom, ki so izgubili najbližje, to ni nič. Če so ti ljudje pripravljeni zreti v prihodnost, bi bilo smešno in neumno, da moj pogled ne bi bil uperjen v prihodnost," je komentiral Vučić in dodal, da do Izetbegovića nima občutkov sovražnosti.

Srbski mediji so sicer poročali, da naj bi za napadom Vučića stal sodelavec Izetbegovića. Ta je to že odločno zanikal.

Minister za varnost BiH Dragan Mektić je sicer včeraj v Sarajevu povedal, da dosedanja preiskava napada kaže na odgovornost "kriminalno-huliganske" skupine in da so bili med napadalci navijači navijaške skupine Torcida iz Sandžaka. Med napadalci so po besedah Mektića osebe, povezane z ekstremizmom, doslej pa so identificirali 15 oseb, ki naj bi bile povezane z napadom.