nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po incidentu v Srebrenici bo bosanske politike v Beogradu varovalo tisoč policistov

Deli na:
Po incidentu v Srebrenici bo bosanske politike v Beogradu varovalo tisoč policistov

Foto: Reuters

Srbski premier Aleksandar Vučić bo danes v Beogradu gostil člane predsedstva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića in Bakirja Izetbegovića. Na uradni obisk jih je povabil, potem ko je bil na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici 11. julija v Potočarih tarča napada.

Množica je Vučića v spominskem centru v Potočarih pospremila z žvižgi in žaljivkami, proti njemu pa so leteli tudi različni predmeti, pri čemer ga je v ustnico zadel kamen. Vučić je zato predčasno zapustil slovesnost, nato pa je v Beogradu dejal, da še naprej podaja roko sprave Bošnjakom.

Slovesnosti se je sicer udeležil le tri dni po tem, ko v Varnostnem svetu ZN zaradi veta Rusije, ki ga je vložila na prošnjo Srbije, ni bila sprejeta resolucija o genocidu v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. Beograd genocida ne priznava.

Vučić je tri dni po napadu nato na obisk povabil predsedstvo BiH. Zagotovil jim je varnost in dejal, da izhaja iz prepričanja, da sta državi trdno in trajno opredeljeni za krepitev dvostranskih odnosov in reševanje odprtih vprašanj v neposrednem dialogu in dobrososedskih odnosih.

Tudi predsedujoči predsedstvu BiH Čović je obisk v Beogradu označil kot priložnost za spravo in napredek v odnosih med državama.

Po poročanju srbskih medijev naj bi govorili o skupnih infrastrukturnih projektih pred vrhom Zahodnega Balkana 27. avgusta na Dunaju, morda pa tudi o napovedanem spornem referendumu v srbski entiteti BiH, Republiki srbski, katere zaveznik je Beograd.

Dan pred obiskom je srbska vlada pozvala prebivalce Beograda, naj pokažejo tradicionalno srbsko gostoljubnost. Za varnost bo po poročanju medijev skrbelo okoli tisoč policistov.