evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekatere EU še vedno mika: BiH bo za članstvo zaprosila 15. februarja

Deli na:
Nekatere EU še vedno mika: BiH bo za članstvo zaprosila 15. februarja

Foto: Getty Images

Bosna in Hercegovina bo 15. februarja v Bruslju uradno zaprosila za članstvo v Evropski uniji, so za medije potrdili v kabinetu predsedujočega predsedstvu BiH Dragana Čovića, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot so pojasnili, bo Čović prošnjo za članstvo v povezavi izročil nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, na slovesnosti pa bosta navzoča tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

BiH je sicer že leta 2003 postala potencialna kandidatka za članstvo v EU.

Junija lani je v veljavo stopil sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in BiH, kar je bil prvi korak naprej, ki ga je BiH na poti v EU naredila po več letih zastoja. Konec leta 2010 je EU odpravila vizumsko obveznost za državljane BiH. Od takrat do lanske pomladi zaradi notranjepolitičnih trenj, ki hromijo delovanje države, ni bilo napredka v njenih odnosih z EU.

EU od BiH pričakuje reforme, ki bodo odgovor na konkretne gospodarske in socialne skrbi državljanov. Izvajanje reform je ključno merilo za nadaljnji napredek države na poti v unijo. Zaveza politike v BiH k reformam je bil prvi cilj v sklopu nove strategije za to državo, ki jo je EU sprejela decembra 2014, da bi po več letih popolnega zastoja le zagotovila njen napredek pri približevanju uniji.