stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V BiH danes volijo na splošnih volitvah

Deli na:
V BiH danes volijo na splošnih volitvah

Foto: Reuters

V Bosni in Hercegovini bodo danes potekale splošne volitve, na katerih ni pričakovati večjih sprememb, čeprav država od zadnjih volitev leta 2010 praktično stagnira. Najbolj zanimive bodo volitve za bošnjaškega člana predsedstva BiH, saj se za položaj poteguje rekordnih deset kandidatov.

3,2 milijona volilnih upravičencev je pozvanih, da za štiriletni mandat izvoli poslance spodnjega doma parlamenta BiH in tričlansko predsedstvo BiH. Okoli 42.000 volivcev se je za glasovanje prijavilo v tujini.

Od 42 poslancev spodnjega doma parlamenta BiH bodo dve tretjini izvolili v Federaciji BiH, tretjino pa v Republiki srbski.

V Federaciji BiH bodo volili tudi 98 poslancev spodnjega doma parlamenta te entitete in deset kantonalnih skupščin. V Republiki srbski pa bodo ob 83-članskem parlamentu volili tudi predsednika in dva podpredsednika entitete.

Na volitvah se bo za položaje potegovalo 7743 kandidatov iz 65 političnih strank, 24 koalicij in 24 neodvisnih kandidatov.

Politiki in nacionalne stranke, ki vodijo državo že od konca vojne, bodo verjetno ostali na oblasti, čeprav je država v zelo slabem stanju. Tudi tokrat, kljub več kot štiri leta stari sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, niso mogli kandidirati vsi državljani, ampak v skladu z Daytonskim sporazumom samo pripadniki treh konstitutivnih narodov.

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure. Prve neuradne delne izide bo volilna komisija objavila po polnoči, najkasneje do 11. novembra pa mora objaviti končne uradne izide.