DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vsi čakajo, da v Ukrajini poči, a slovenski diplomati ostajajo v Kijevu

Deli na:
Vsi čakajo, da v Ukrajini poči, a slovenski diplomati ostajajo v Kijevu

Ukrajina - Foto: Reuters

Slovenija zaenkrat ne namerava zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu, so za STA sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Dodali so, da vse aktivnosti potekajo v usklajevanju z drugimi državami EU. Te se za razliko od ZDA niso odločile za umik družinskih članov diplomatskega osebja iz Kijeva.

Glede potovanj v Ukrajino še vedno velja splošno priporočilo, ki je objavljeno na spletni strani zunanjega ministrstva, so zapisali na MZZ. Slovenskim državljanom odsvetujejo vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk.

Veleposlaništvo Slovenije v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah, so pojasnili.

ZDA so v nedeljo vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu v Kijevu naročile, naj zapustijo državo. V skladu z navodili State Departmenta lahko Ukrajino prostovoljno zapusti tudi vse nenujno osebje veleposlaništva, ki sicer ostaja odprto. Kot razlog navajajo poročila, da se Rusija pripravlja na večje vojaško ukrepanje proti Ukrajini. Včeraj je sicer tudi London sporočil, da iz Kijeva umika nekaj osebja in njihovih družinskih članov.


Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob prihodu na včerajšnje zasedanje zunanjih ministrov Evropske unije poudaril, da ta ne bo ravnala kot ZDA. Borrell ne vidi posebnih razlogov za ta korak in meni, da ni potrebe po dramatizaciji položaja, dokler potekajo pogajanja z Rusijo.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je po zasedanju dejal, da je Borrell jasno poudaril, da diplomatsko predstavništvo EU ostaja v Ukrajini v polni sestavi in tudi oni ne vidijo razloga za kakršno koli spremembo v trenutnem stanju.

Na MZZ so medtem zapisali še, da je Slovenija zaskrbljena zaradi krepitve ruskih vojaških sil ob ukrajinski meji. "Pozivamo k deeskalaciji in diplomatski rešitvi, pri čemer pozdravljamo napore v tej smeri s strani evropske službe za zunanje delovanje in zaveznikov," so poudarili.

Dodali so, da Slovenija nudi podporo Ukrajini v okviru članstva v zvezi Nato. Ob morebitni eskalaciji je potreben enoten in hiter odziv v koordinaciji z zavezništvom in drugimi mednarodnimi partnerji, so poudarili na ministrstvu.