mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

Johnson obljublja Afganistanu, da mu ne bo obrnil hrbta, a iz države za vsak primer umika svoje diplomate

Deli na:
Johnson obljublja Afganistanu, da mu ne bo obrnil hrbta, a iz države za vsak primer umika svoje diplomate

Pripadniki oboroženih sil afganistanske vlade. - Foto: Profimedia

Velika Britanija ne bo obrnila hrbta Afganistanu, je včeraj v luči hitrega napredovanja talibanov v tej državi zagotovil britanski premier Boris Johnson, ki pa je obenem nakazal, da za preprečitev vrnitve talibanov ne obstaja "vojaška rešitev". Potrdil je, da zaradi vse slabših razmer London umika večino svojega diplomatskega osebja iz države.

Velika Britanija je že v četrtek naznanila, da v Afganistan pošilja 600 svojih vojakov, ki bodo pomagali pri evakuaciji njenih približno 3000 državljanov. Kot je včeraj dejal Johnson, se bo v domovino vrnila velika večina preostalega osebja na veleposlaništvu v Kabulu. Vlada krepi tudi prizadevanja za preselitev njihovih afganistanskih sodelavcev.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je bil včeraj kritičen od odločitve ZDA za umik ameriške vojske iz Afganistana, češ da bo država postala gojišče za razne skrajne skupine, kot je Al Kaida. A Johnson je po kriznem zasedanju ministrov posvaril pred pričakovanji morebitnega vojaškega posredovanja.


"Mislim, da moramo biti realistični glede zmožnosti Združenega kraljestva ali katere druge sile, da bi vsilila vojaško rešitev, bojno rešitev, v Afganistanu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal novinarjem.

"Kar pa zagotovo lahko storimo, je, da sodelujemo s svojimi partnerji v regiji, po svetu, ki z nami delijo interes, da preprečimo, da bi Afganistan znova postal gojišče za terorizem," je dejal in dodal, da je nujno, da Afganistanu ne obrnejo hrbta. Dodal je, da je lahko Velika Britanija "izjemno ponosna" na svojo vlogo v državi v preteklih 20 letih, zlasti na spodbujanje izobrazbe deklet.

Varnostne razmere v Afganistanu so ob hitrem napredovanju talibanov vse slabše. Odkar so ZDA spomladi po 20 letih naznanile dokončen odhod ameriške vojske iz Afganistana, so ti v bliskoviti ofenzivi zavzeli že niz pokrajinskih prestolnic, nazadnje tudi Kandahar, drugo največje mesto v državi.

Loading...