900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Eksodus iz Afganistana: Američani in zavezniki bežijo pred talibani

Deli na:
Eksodus iz Afganistana: Američani in zavezniki bežijo pred talibani

Foto: Reuters

ZDA bodo v Kabul napotile približno 3000 dodatnih vojakov, da bi zagotovile varno evakuacijo dela svojega diplomatskega osebja iz Afganistana. Njegovo število bodo spričo hitrega napredovanja talibanov zmanjšale na minimum, je včeraj sporočil State Department. Obenem bodo ZDA pospešile umik prevajalcev in drugih pomočnikov ameriške vojske.

Kot je v izjavi zagotovil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price, veleposlaništvo ZDA v Kabulu ostaja odprto in umik osebja ni popoln. A pospešitev vojaške ofenzive talibanov, okrepitev nasilja in posledično nestabilnost v državi je označil za zelo zaskrbljujoče. "Zato v luči varnostnih razmer tudi dodatno zmanjšujemo svojo prisotnost v Kabulu," je dejal.

Da bi zagotovili varen odhod osebja, bo ameriško obrambno ministrstvo kljub nadaljevanju umika iz države na mednarodnem letališču v Kabulu začasno namestilo dodatne vojake, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Pentagon je nato sporočil, da v Kabul pošiljajo 3000 vojakov.

Istočasno bo Washington po njegovih besedah pospešil evakuacijo prevajalcev in drugih Afganistancev, ki so pomagali ameriški vojski in katerim bi lahko v primeru prevzema oblasti s strani talibanov grozili povračilni ukrepi. S tem namenom bodo iz države izvajali vsakodnevne lete, je dejal Price.

Da bodo v Kabul poslali dodatne vojake, ki bodo pomagali pri evakuaciji britanskih državljanov iz države, je sporočil tudi London.



Price je izrazil prepričanje, da mednarodna skupnost ne bo priznala nikakršne nove afganistanske vlade, če bo ta oblast prevzela s silo. Nasilen prevzem oblasti bi Afganistan mednarodno izoliral, pri čemer bi bila ustavljena tudi izplačila pomoči, je poudaril Price.

Da bodo v primeru prevzema oblasti s strani talibanov prenehali pošiljati pomoč, je včeraj že napovedal nemški zunanji minister Heiko Maas. "Ne bomo poslali več niti centa v to državo, če talibani prevzamejo poln nadzor, uvedejo šeriatsko pravo in jo spremenijo v kalifat," je dejal za televizijo ZDF.

Nemčija sicer v Afganistan letno pošlje 430 milijonov evrov in je s tem ena od največjih donatoric tej državi.

Uporniški talibani so silovito ofenzivo v Afganistanu sprožili po majski napovedi dokončnega umika ameriških in mednarodnih sil, ki naj bi bil zaključen do konca avgusta. V osvajanju ozemlja hitro napredujejo in nadzorujejo že tretjino pokrajinskih prestolnic. Vladne sile so izgubile večino severa, juga in zahoda države.