lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Vročinski val kuri zahodno Evropo, v Parizu v senci skoraj 40 stopinjam Celzija, padajo vročinski rekordi

Deli na:
Vročinski val kuri zahodno Evropo, v Parizu v senci skoraj 40 stopinjam Celzija, padajo vročinski rekordi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Velik del Francije je včeraj zajel vročinski val, ki je ob izjemno suhih in vetrovnih pogojih prinesel s sabo tudi svarila pred požari. V približno tretjini departmajev v državi so zaradi visokih temperatur izdali najvišja opozorila. Vročina danes ni prizanesla tudi več drugih zahodnim evropskim državam - od Italije do Velike Britanije.

V Parizu so se temperature včeraj v senci približale 40 stopinjam Celzija, potem ko so v več drugih mestih po državi že v četrtek zabeležili rekordno visoke temperature. Oblasti v prestolnici so uvedle nekatere prometne omejitve, da bi omejile raven ozona.

Vrstijo se tudi opozorila pred požari, s katerimi se ponekod že spopadajo gasilci. Tem je danes denimo uspelo spraviti pod nadzor ognjene zublje v letovišču Anglet na atlantski obali, potem ko so uničili skoraj deset domov.

Gre za zadnjega v vrsti požarov, ki so ta teden izbruhnili v južni in osrednji Franciji. Kot svarijo pristojni, bi lahko razmere še poslabšali suša in vročina.


Oblasti tudi pozivajo družinske člane in sosede, naj zaradi vročine preverjajo starejše ljudi. V domovih za starejše pa se v strahu pred širjenjem novega koronavirusa bojijo uporabljati klimatske naprave.

Vročina je zajela tudi nekaj drugih evropskih držav. Italijo je zajel vročinski val Lucifer s temperaturami do 40 stopinj Celzija, v Veliki Britaniji pa so s 35 stopinjami Celzija na letališču Heathrow zabeležili najtoplejši dan letos.

Prav tako o najvišjih temperaturah letos poročajo iz Bolgarije in Avstrije. Na Dunaju se je živo srebro povzpelo do 37 stopinj, preden je poletna nevihta nekoliko ohladila ozračje.

Tudi v Španiji se večji del države znoji pod zračno maso, ki prihaja iznad Afrike. V Madridu so namerili 38 stopinj Celzija, v več drugih mestih v notranjosti države pa celo prek 40, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...