lucija mlinarič Odkrito.si

Težek boj z rakom: znana Slovenka ganjena do solz

James Van Der Beek Svet24.si

FOTO. Igralec iz priljubljene najstniške serije ...

ryan rodriguez 1 Svet24.si

Sin Slovenke dobi 1500 evrov na sliko

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Luka Dončić, Anamaria Goltes Najstnica.si

Dokaz, da sta Luka Dončić in Anamaria še vedno ...

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo?

ana milan 2 Njena.si

Anna šokirala Milana Medveda

Svet

Vrhovni sodnik pritrdil Trumpu

Deli na:
Vrhovni sodnik pritrdil Trumpu

Foto: Reuters - Vrhovno sodišče ZDA.

Ameriški vrhovni sodnik Anthony Kennedy je v ponedeljek začasno zamrznil odločitev zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca, ki je pretekli teden odpravilo prepoved vstopa v ZDA okrog 24.000 beguncem, ki imajo potrdila agencij zvezne vlade.

Kennedy želi do torka videti pisne utemeljitve nasprotnikov prepovedi.

Vrhovno sodišče ZDA je junija posredovalo v pravnem kaosu, ki je nastal zaradi predsednikove prepovedi vstopa državljanom sedmih in potem le šestih muslimanskih držav, ter Trumpu dalo delno zeleno luč za prepoved. Obenem se je odločilo, da bo šele oktobra odločalo o tem, ali je njegov ukaz o prepovedi sploh zakonit oziroma v skladu z ustavo.

Po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je iz prepovedi poti v ZDA izločilo državljane Irana, Sudana, Jemna, Libije, Somalije in Sirije, ki imajo dokazljivo družinske vezi z ameriškimi državljani ali imetniki zelene karte, to je dovoljenja za delo in bivanje, so se sodni spori začeli na novo.

Pravosodno ministrstvo je razložilo, kdo so ti ljudje, ki so lahko izvzeti, nakar so se vložile tožbe in četrtkova odločitev prizivnega sodišča je pomenila, da so sedaj praktično izvzeti le še turisti iz omenjenih držav, ki nimajo nikogar v ZDA.

Zvezno prizivno sodišče je namreč razveljavilo razlago Trumpovih pravnikov na pravosodnem ministrstvu, da dedki, babice, tasti in tašče, bratranci ter sestrične in podobni ne sodijo med tesne družinske člane.

Obenem je prav tako razveljavilo prepoved za 24.000 beguncev s potrdili zveznih agencij. Trumpovo pravosodno ministrstvo se je v ponedeljek pritožilo le na del odločitve prizivnega sodišča, ki zadeva begunce, dedke in babice pa za zdaj pušča pri miru.

Kennedy je še isti dan uslišal Trumpove pravnike in naročil nasprotnikom prepovedi, da mu do danes predajo pisne argumente, da se odloči, kako naprej. Prepoved vstopa 24.000 beguncem tako za zdaj še naprej velja.

Vrhovno sodišče bo oktobra odločalo o sami ustavnosti prepovedi. Za begunce velja 120 dni prepovedi, za državljane šestih držav pa 90 dni in čas teče od junija. Celoten zaplet tako kmalu ne bo več pomemben, ker se Trumpovemu ukazu izteka rok trajanja.

Odločitev vrhovnega sodišča pa bo pomembna za naprej. Večina sodnikov lahko sprejme odločitev, na podlagi katere bo Trump spet lahko uvajal prepovedi vstopa, ali pa mu bo to onemogočila.