Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ameriškem Wyomingu bodo spet lahko streljali grizlije

Deli na:
V ameriškem Wyomingu bodo spet lahko streljali grizlije

Foto: Wikimedia

Po 44 letih prepovedi bo ameriška zvezna država Wyoming vnovič dovolila lov na grizlije. Pred dnevi, le leto dni potem, ko so grizlija v ZDA izbrisali s seznama ogroženih vrst, je pristojni urad za lov odredil, da bo jeseni moč odstreliti 22 živali. Zvezne oblasti so politiko lova prepustile posameznim zveznim državam, poroča agencija dpa.

Večina medvedov živi v narodnem parku Yellowstone na severozahodu ZDA in v okolici tega parka. Živali v parku pa bodo tudi po spremembi zakonodaje ostale zaščitene, še poroča nemška tiskovna agencija.

Novica je razveselila predvsem lovce in kmete, zato pa odločitvi močno nasprotujejo društva za zaščito živali in indijanske skupnosti. Ti so v nekaj dneh na spletu zbrali več kot 200.000 podpisov proti odstrelu tega velikega severnoameriškega medveda. Na sodiščih je odprtih tudi več postopkov, s katerimi skušajo naravovarstveniki v prihodnjih mesecih doseči prepoved odstrela. Po drugi strani pa so lovce podprli biologi, ki so mnenja, da nadzorovan odstrel grizlijev v ZDA ne bo ogrozil.


"Dejstvo, da so vnovič dovolili lov na grizlije, le malo za tem, ko je bila umaknjena njegova zaščita, ni ravno v podporo zaupanju do uradnih organov," je za Washington Post povedala Bonnie Rice, ki se trudi za zaščito živali.

Grizlije, pri katerih je reprodukcija počasna, so pred 50 leti v ZDA skoraj iztrebili. S popolno prepovedjo lova nanje se je populacija vnovič povečala na 2000 primerkov. To pa je posledično pripeljalo do težav, saj so živali v iskanju hrane zašle na naseljena območja. Zaradi prometnih nesreč, pa tudi zaradi odstrela zaradi neposredne ogroženosti, je vsako leto še vedno umrlo nekaj ducatov grizlijev.

A zaenkrat poteka polemika le v Wyomingu. Drugače je v Montani in nacionalnem parku Glacier na meji s Kanado, kjer grizliji do nadaljnjega ostajajo zaščiteni. Veliko grizlijev pa živi tudi v Kanadi in na Aljaski, kjer je lov nanje dovoljen. V Idahu, ki tako kot Montana meji na narodni park Yellowstone, so pred kratkim dovolili odstrel enega medveda.