mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov: Ameriški dokazi ne vsebujejo nič konkretnega

Deli na:
Lavrov: Ameriški dokazi ne vsebujejo nič konkretnega

Foto: Reuters

Dokazi o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ki so nam jih predstavile ZDA, ne vsebujejo nič konkretnega, je danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Pokazali so nam dokumente, ki pa ne vsebujejo ne konkretnih podatkov ne geografskih map niti imen. Veliko je nedoslednosti." Proti Siriji naj bi medtem krenila ruska izvidniška ladja.

"Ni nobenih dejstev. To nas ne prepriča," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal Lavrov na tradicionalnem srečanju s študenti na univerzi MGIMO v Moskvi.

"Kar so nam pokazali že prej in tudi zdaj tako naši ameriški partnerji kot Francozi in Britanci, nas nikakor ne prepriča," je predstavljene podatke ocenil ruski zunanji minister. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Lavrov tudi dodal, da obstajajo številni dvomi glede posnetkov domnevnega napada s kemičnim orožjem, ki so objavljeni na spletu.

Kot pravi Lavrov, je veliko dvomov. "Ni nobenih dejstev. In ko vprašaš po bolj natančnih dokazih, potem rečejo, da je vse tajno in da ti jih ne morejo pokazati. Dejansko ni nobenih dejstev, ki bi podprle mednarodno sodelovanje," je še dejal Lavrov.

Ruski vojaški vir je medtem ruski tiskovni agenciji Interfax dejal, da je Rusija poslala na morje blizu Sirije izvidniško ladjo. Izvidniška ladja črnomorske flote je v nedeljo zvečer začela svojo pot proti "določenemu območju v vzhodnem Sredozemlju, kjer bo zbirala operativne informacije v regiji, kjer se stopnjuje konflikt", je povedal vir po poročanju AFP.

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v soboto sporočil, da bo za odobritev napada na Sirijo zaprosil kongres, je njegova administracija takoj začela z intenzivnim lobiranjem pri kongresnikih.

Obama, podpredsednik Joe Biden in drugi člani Obamovega kabineta so imeli že v nedeljo telefonske pogovore z nekaterimi člani predstavniškega doma in senata, z njimi pa bodo nadaljevali tudi danes, ko v ZDA praznujejo dan dela.


V kongresu se je sicer v nedeljo popoldne na tajnem briefingu o dogajanju v Siriji zbralo okoli 70 članov kongresa. Kot poroča AFP, je bilo po srečanju veliko kongresnikov še vedno neodločenih glede podpore za napad.

Obamo bo danes v Beli hiši obiskal vplivni republikanski senator John McCain, ki je v nedeljo dejal, da še ni prepričan, ali bo podprl resolucijo, ki jo je v kongres poslal Obama.

ZDA so sirski režim pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada obtožile, da je 21. avgusta v napadu v predmestju Damaska uporabil kemično orožje. V napadu je po ameriških podatkih umrlo 1429 ljudi. V nedeljo je ameriški državni sekretar John Kerry dejal, da imajo dokaze, da je režim uporabil sarin, smrtonosni živčni plin, ki so ga razvili nacistični znanstveniki leta 1938, in ki povzroči smrt v nekaj minutah.

Sirija naj bi imela arzenal kemičnega orožja, ki velja za enega največjih na Bližnjem vzhodu, vendar pa ni jasno, kaj vsebuje in kako velik dejansko je. Francija je v nedeljo napovedala, da bo v kratkem razkrila tajne dokumente, ki vsebujejo podatke o sirskem arzenalu kemičnega orožja.

Po poročanju francoskega časopisa Journal du Dimanche Sirija zaloge kemičnega orožja kopiči skoraj 30 let, njen arzenal pa naj bi vseboval več kot 1000 ton kemičnih plinov, med njimi tudi sarin in iperit. Tajni dokumenti naj bi razkrivali tudi, da sirski znanstveniki razvijajo živčni plin, ki je veliko bolj toksičen od sarina.

Sirija je sicer ena od redkih držav, ki ni podpisala konvencije o kemičnem orožju, poroča AFP. Program razvijanja kemičnega orožja je s pomočjo Egipta in takratne Sovjetske zveze začela v 70. letih prejšnjega stoletja.

V 90. letih prejšnjega stoletja je Siriji pri razvoju kemičnega orožja pomagala Rusija, od leta 2005 pa tudi Iran, kažejo podatki Pobude o jedrski grožnji (NTI), neodvisne organizacije, ki raziskuje podatke o orožju za množično uničevanje.