Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vozniki Mercedesov tožijo proizvajalca: odškodnina zaradi manipulacij z izpusti

Deli na:
Vozniki Mercedesov tožijo proizvajalca: odškodnina zaradi manipulacij z izpusti

Fotografija je simbolična. - Foto: Daimler

Zveza nemških potrošniških organizacij VZBV je v imenu lastnikov avtomobilov Mercedes-Benz vložila skupinsko tožbo zoper nemškega lastnika te avtomobilske znamke Daimler. Tožniki Daimlerju očitajo namerno manipuliranje z izpusti njihovih vozil, zato od njega zahtevajo odškodnino.

Vodja VZBV Klaus Müller je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je bila tožba vložena na sodišču v Stuttgartu, kjer ima Daimler svoj sedež.

Nemški zvezni urad za motorna vozila (KBA) je že pred časom ugotovil, da je Daimler v proizvodnji več sto tisoč dizelskih avtomobilov Mercedes-Benz uporabil nedovoljeno tehnologijo prilagajanja izpušnih plinov. Skladno s tem je moralo podjetje ta vozila vpoklicati.

Daimler očitke ves čas zavrača. "Kljub uradnim vpoklicem Daimler še danes izpodbija navedbe, da je namerno manipuliral s številkami glede emisij izpušnih plinov," je danes dejal tudi Müller. Razplet na sodišču bo tako po njegovih besedah razjasnil dogajanje in ponudil odgovore lastnikom Mercedesov.

T. i. afera dieselgate je v Nemčiji izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je goljufal na testih izpustov svojih dizelskih vozil. Skupni stroški za koncern, povezani z afero, so že pred časom presegli 30 milijard evrov. Takoj so se sicer pojavili sumi, da so na podoben način manipulirali tudi drugi nemški avtomobilski proizvajalci.