stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volkswagnovi varnostniki so brazilski vojaški diktaturi izdajali nasprotnike režima, zdaj bodo Nemci plačali odškodnino žrtvam

Deli na:
Volkswagnovi varnostniki so brazilski vojaški diktaturi izdajali nasprotnike režima, zdaj bodo Nemci plačali odškodnino žrtvam

Foto: arhiv Reporterja

Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je z brazilskim tožilstvom podpisal dogovor o izplačilu odškodnine bivšim delavcem svoje tovarne v Braziliji zaradi kršenja človekovih pravic med vojaško diktaturo v tej južnoameriški državi med letoma 1964 in 1985.

Bivši delavci in njihove družine so Volkswagen tožili pred petimi leti, ker so njegove varnostne službe v brazilski tovarni sodelovale z diktaturo pri identifikaciji nasprotnikov režima, ki so jih nato priprli in mučili.

V skladu z dogovorom z državnimi in zveznimi tožilci v Braziliji bo Volkswagen plačal 36 milijonov brazilskih realov (5,5 milijona evrov). Ta vsota vključuje odškodnine za delavce in njihove družine (2,6 milijona evrov) in donacije za različne projekte, med drugim za spominsko obeležje za žrtve diktature, so v sredo sporočili iz Volkswagna.

Predstavnica podjetja Hiltrud Werner je ob tem izrazila obžalovanje zaradi kršitev v preteklosti. "Za Volkswagen je pomembno, da prevzame odgovornost v tem negativnem obdobju brazilske zgodovine in da vzpodbuja transparentnost," je dodala. Podjetje je sicer v Braziliji prisotno od leta 1953.



Neodvisno poročilo, ki ga je naročilo podjetje leta 2016, je pokazalo, da so varnostniki v Volkswagnovi tovarni v Braziliji sodelovali z vojaškim režimom.

Brazilija se še vedno sooča s kršitvami človekovih pravic in zločini vojaške diktature, ki je po podatkih nacionalne komisije za resnico odgovorna za smrt ali izginotje najmanj 434 ljudi. Po ocenah naj bi mučili okoli 20.000 ljudi.

Sedanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je bil v času diktature kapitan v vojski, javno izraža občudovanje diktaturi. Tako je dejal, da je vojaški režim storil napako, ko je svoje nasprotnike mučil, namesto da bi jih ubil. Obnovil je tudi obeleževanje vojaškega udara leta 1964, s katerim je bila vzpostavljena diktatura.