profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vodja upornikov v Kongu bi šel prostovoljno v Haag

Deli na:
Vodja upornikov v Kongu bi šel prostovoljno v Haag

Foto: Reuters

Vodja dela upornikov v DR Kongo general Bosco Ntaganda, ki mu Mednarodno kazensko sodišče (ICC) očita pokole civilistov in druge vojne zločine, se je včeraj sam predal na ameriškem veleposlaništvu v ruandski prestolnici Kigali, je sporočila ruandska ministrica za zunanje zadeve Louise Mushikiwabo. Zaprosil je, da se ga prepelje v Haag pred ICC.

"Izvedeli smo, da se je general Ntaganda danes zjutraj predal na ameriškem veleposlaništvu," je sporočila Mushikiwabova. Predajo generala na veleposlaništvo so potrdile tudi ZDA. "Lahko potrdim, da je Ntaganda zakorakal v ameriško veleposlaništvo. Zaprosil je, da se ga prepelje pred ICC v Haagu," je povedala predstavnica Pentagona Victoria Nuland.

Niti Ruanda niti ZDA ne priznavata pristojnosti ICC in nista podpisnici Rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen. Je pa Nulandova zatrdila, da preučujejo možnosti, kako uresničiti željo Ntagande glede njegove izročitve v Haag.

ICC Ntagandi očita vpletenost v vrsto zločinov proti človečnosti, med drugim posilstva, poboje in novačenje otrok v vojaške vrste. Ntaganda, ki se ga je prijel vzdevek Terminator, vse obtožbe zanika. V spopadih na območju je aktivno sodeloval od začetka 90. let prejšnjega stoletja, včasih v uporniških vrstah, včasih pa tudi kot pripadnik vojske DR Kongo in Ruande.

Ntaganda je bil nazadnje eden od poveljnikov uporniške skupine Gibanje 23. marca (M23), ki se je pred kratkim razdelila na dve struji, ki se sedaj bojujeta ena proti drugi. Frakcija, zvesta Ntagandi, izgublja proti drugi in veliko število njenih pripadnikov je sedaj pribežalo v Ruando.

Poleg tega frakcija M23, ki jo vodi Sultani Makenga, domnevno načrtuje podpis mirovnega sporazuma z vlado DR Kongo, kar bi lahko še povečalo težave za Ntagandovo skupino. Mreže zavezništev na nemirnem vzhodu DR Kongo so sicer zelo nejasne in se lahko zelo hitro spreminjajo.

Ruando medtem tako oblasti DR Kongo kot tudi Združeni narodi obtožujejo, da oborožuje in celo vodi upornike iz skupine M23 v s surovinami bogatem vzhodnem predelu DR Kongo. Gibanje M23 sestavljajo večinoma Tutsiji. Oblikovano je bilo na začetku lanskega leta z namenom boja poti vladi DR Kongo.