ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ujetemu Gadafijevemu sinu Seifu al Islamu naj bi sodili v Libiji

Deli na:
Ujetemu Gadafijevemu sinu Seifu al Islamu naj bi sodili v Libiji

Foto: Reuters

Libijski nacionalni prehodni svet je danes sporočil, da v soboto aretiranega sina nekdanjega voditelja države Moamerja Gadafija Seifa al Islama ne bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu, temveč mu bodo sodili doma.

Kot so poudarili v prehodnem svetu, je zahteva libijskega ljudstva, da 39-letnemu Seifu al Islamu, ki je veljal za Gadafijevega naslednika na čelu države, za zločine nad ljudstvom sodijo v Libiji.

"ICC je zgolj sekundarno sodišče in narod ne bo dopustil, da bi Seifu al Islamu sodili v tujini," je dejal libijski minister za informiranje Mahmud Šamam. Dodal je, da bo do začetka sojenja preteklo nekaj časa, kar pa je normalno.

Sodišče v Haagu je konec junija izdalo mednarodni zaporni nalog za Gadafijevega sina zaradi zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste.

Če bi ga sodišče spoznalo za krivega, bi mu grozila dosmrtna ječa, medtem ko mu na sojenju v Libiji grozi smrtna kazen.

V Libijo naj bi v prihodnjih dneh prispel tožilec ICC Luis Moreno Ocampo, ki je v soboto novico o prijetju Seifa al Islama pozdravil rekoč, da je poglavitno, da so ga aretirali, da je na varnem in da mu bodo sodili.

Seifa al Islama so ujeli v soboto v puščavi na jugu Libije z dvema pomagačema, ki sta ga skušala pretihotapiti v Niger.

39-letni Seif al Islam je drugi najstarejši Gadafijeve sin. Pred začetkom protirežimskih protestov v Libiji februarja je dolgo veljal za očetovega najverjetnejšega naslednika, zaradi naprednih nazorov pa je bil za razliko od drugih Gadafijevih otrok priljubljen tudi na Zahodu.

Zaradi njegovega svetovljanstva in razgledanosti - v Tripoliju, Londonu in na Dunaju je študiral arhitekturo in ekonomijo, prijateljeval pa je s številnimi zahodnimi intelektualci - so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. A po začetku uporov proti Gadafiju je odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatiranju protestov.