Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Haaško sodišče preiskuje grozodejstva v Srednjeafriški republiki

Deli na:
Haaško sodišče preiskuje grozodejstva v Srednjeafriški republiki

Foto: Reuters

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je začelo uradno preiskavo "neskončnega seznama" grozodejstev, ki so jih zagrešili v Srednjeafriški republiki, je sporočila glavna tožilka ICC Fatou Bensouda. Predhodna preiskava ICC v zločine, ki državo pestijo že več kot leto dni, je ugotovila, da je dovolj osnove za preganjanje zločinov proti človečnosti.

"Na podlagi neodvisne in izčrpne analize sem prišla do sklepa, da je preiskava potrebna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdila Bensoudova.

Razmere v Srednjeafriški republiki so kritične že od državnega udara marca lani, ko je pretežno muslimanska uporniška zveza Seleka odstranila predsednika Francoisa Boziza in postavila svojega moža Michela Djotodio za vodjo države. A ker ni bil zmožen ustaviti razširjenih grozodejstev odpadniških borcev iz vrst Seleke, je Djotodio mednarodna skupnost prisilila k odstopu.

Nekatere skupnosti srednjeafriške krščanske večine pa so se na nasilje muslimanskih milic odzvale z vzpostavitvijo uporniških skupin, ki se maščujejo predvsem muslimanskim civilistom, ki jim očitajo podpiranje Seleke.

Bensoudova je zatrdila, da obstaja utemeljeni sum, da so tako Seleka kot njihovi nasprotniki izvajali zločine proti človečnosti in vojne zločine, med katerimi so umori, posilstva, novačenje otrok v oborožene skupine in preganjanje civilnega prebivalstva.