sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Senator Rand Paul predlaga ukinitev ameriške pomoči Palestincem

Deli na:
Senator Rand Paul predlaga ukinitev ameriške pomoči Palestincem

Foto: Reuters

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul je poslal v proceduro predlog zakona za ukinitev pomoči Palestincem, ker so se včlanili v Mednarodno kazensko sodišče (ICC), potem ko je konec leta v Varnostnem svetu ZN propadel predlog resolucije za konec izraelske okupacije in priznanje palestinske države.

Senator Paul je dejal, da ZDA trenutno Palestincem na leto pošljejo za okrog 400 milijonov dolarjev pomoči. "Skupine, ki ogrožajo Izrael, ne morejo biti zaveznice ZDA, zato bom še naprej počel vse, kar je v moji moči, da kongres in predsednik nehata obravnavati sovražnike Izraela kot prijatelje ZDA," je dejal Paul, ki ima ambicije postati predsedniški kandidat republikancev leta 2016.

V skladu z veljavno ameriško zakonodajo se mora pomoč Palestincem avtomatično ukiniti, ko bodo sprožili postopek proti Izraelu pred ICC, vendar pa ne govori nič o samem članstvu v ICC. Predlog Randa Paula, ki ga je poimenoval "Obramba Izraela z odvzemom pomoči Palestincem", pa bi pomoč ukinil, dokler Palestinci ne umaknejo članstva pri ICC.

Palestinsko vodstvo se je odločilo za vstop v ICC, ko je predlog resolucije o palestinski državnosti konec lanskega leta v Varnostnem svetu ZN dobil le osem glasov podpore, tako da ZDA ni bilo treba niti vložiti veta. Ameriška vlada je pristop k ICC označila za škodljiv korak, ki je pokvaril odnose z Izraelom, torej državo, s katero morajo Palestinci skleniti mir.