Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ICC začel preiskavo domnevnih vojnih zločinov v Maliju

Deli na:
ICC začel preiskavo domnevnih vojnih zločinov v Maliju

Foto: Reuters

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je začelo preiskavo domnevnih vojnih zločinov v Maliju od začetka konfliktov v tej državi januarja lani. Med zločini, ki jih preiskuje ICC, so umori, mučenja, zunajsodne usmrtitve in posilstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pravni pogoji so bili izpolnjeni in začeli bomo preiskavo," je dejala tožilka ICC Fatou Bensouda. "Od začetka oboroženega konflikta januarja 2012 prebivalci severnega Malija živijo v nemiru. Različne oborožene skupine so povzročale kaos in človeško trpljenje s celo vrsto domnevnih dejanj izredno nasilne narave," je pojasnila tožilka in dodala, da je prišla do sklepa, da nekatera od teh brutalnih in uničujočih dejanj predstavljajo vojne zločine.

Malijski pravosodni minister Malick Coulibaly je sicer že julija lani zaprosil tožilstvo ICC, naj začne preiskavo zločinov, zagrešenih med oboroženim konfliktom.

Medtem pa se spopadi med islamističnimi uporniki in malijsko vojsko ter njenimi zaveznicami nadaljujejo. Francoske sile že od petka sodelujejo v ofenzivi malijskih vladnih sil proti islamističnim skupinam, ki od aprila lani nadzirajo sever države. Francija je posredovala, ker so oboroženi skrajneži sprožili ofenzivo proti jugu.