Revija Reporter
Svet

Vodja laburistov Mayjevo po terorističnih napadih poziva k odstopu

STA

5. jun. 2017 15:42 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Corbyn Mayjevi kot nekdanji notranji ministrici očita soodgovornost za to, da je danes v Veliki Britaniji 20.000 policistov manj kot leta 2010.

Po terorističnem napadu v Londonu je vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn danes izrazil strinjanje s pozivi tistih, ki menijo, da bi morala premierka Theresa May odstopiti. Kot nekdanja notranja ministrica naj bi bila namreč soodgovorna za to, da je danes v državi 20.000 policistov manj kot leta 2010.

Na vprašanje, ali se strinja s pozivi k odstopu Mayeve po treh terorističnih napadih v manj kot treh mesecih, je odgovoril pritrdilno. Kot pa je dodal, je najboljše, da se to reši na volitvah, ki bodo v četrtek, poroča britanski BBC.

"Pozivi prihajajo s strani zelo odgovornih ljudi, ki jih skrbi dejstvo, da je bila ves ta čas na notranjem ministrstvu, kjer je nadzorovala zmanjševanje števila policistov, zdaj pa pravi, da imamo problem - res imamo problem: nikoli ne bi smeli zmanjšati števila policistov," je dejal za televizijo ITV.

Premierka je že vse od napada 22. maja v Manchestru tarča kritik, ker je v obdobju vodenja notranjega ministrstva med letoma 2010 in 2016 zmanjšala število policistov v državi za 20.000.

Predsednica britanske vlade je sicer očitke že večkrat zavrnila in vztraja, da je branila proračune protiterorističnih policijskih enot. Kot je ponovila tudi danes, ima londonska policija dovolj mož in je zadosti sposobna v boju proti terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes se na Otoku nadaljuje kampanja pred skorajšnjimi parlamentarnimi volitvami, ki v luči zadnjih terorističnih napadov poteka v znamenju varnostnih vprašanj.

Sobotni napad, v katerem je umrlo sedem ljudi, je Mayeva po srečanju z glavnimi ministri in predstavniki varnostnih oblasti, označila za "napad na svobodni svet"

Preiskava napada se nadaljuje, na dan pa prihaja vse več podrobnosti glede žrtev in tudi glede trojice napadalcev. Mayeva je potrdila, da je njihova identiteta znana, je pa zaenkrat še ne bodo razkrili.

Mediji so se medtem že razpisali, da naj bi eden od napadalcev glede na dokumente, ki jih je imel pri sebi, živel na Irskem. Drugi pa naj bi otroke v okolici, v kateri je živel, prepričeval v spreobrnjenje v islam in naj bi bil znan policiji.