Revija Reporter
Svet

Vodja EPP o policijskem nasilju v Kataloniji: Madrid je branil pravno državo

STA

3. okt. 2017 17:00 Osveženo: 17:00 / 03. 10. 2017

Deli na:

Na policijsko nasilje na nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije se je danes odzval vodja skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je menil, da je španska vlada pod vodstvom premierja Mariana Rajoya branila pravno državo.

Odzval se je tudi evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič, ki je nasilje obsodil.

"Če dopustimo, da lahko prek množičnih demonstracij spremenimo ustavo, potem v Evropski uniji tvegamo zelo veliko," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa evropski poslanec iz Nemčije.

Drugačnega mnenja je evropski poslanec Bogovič (SLS/EPP), ki je na ponedeljkovi zaprti seji EPP skupaj z nekaterimi poslanskimi kolegi zelo jasno obsodil nasilje španske vlade ter španske policije. Zavzel se je tudi za posredovanje Evropske unije in pomoč pri pogovorih med Madridom in Barcelono.

"EU ne sme obmolkniti ob teh dogajanjih v Španiji, Kataloniji, temveč mora po potrebi odigrati tudi aktivno mediatorsko vlogo, da se razgrete strasti umirijo in se nadaljnje rešitve poiščejo v trialogu na relaciji Madrid - Barcelona - Bruselj. Katalonci so namreč tako državljani Španije kot Evropske unije," je dejal Bogovič, so sporočili iz njegove pisarne.

Med policijskim nasiljem je bilo v nedeljo v Kataloniji poškodovanih skoraj 900 ljudi. Evropski parlament namerava v sredo popoldan razpravljati o razmerah v Kataloniji.