evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vodja al Kaide za končanje spopadov med islamisti v Siriji

Deli na:
Vodja al Kaide za končanje spopadov med islamisti v Siriji

Foto: YouTube

Vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri je pozval h končanju spopadov med z Al Kaido povezanimi džihadisti in islamisti, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Svoj poziv je objavil v sredo kot zvočno sporočilo na spletnem portalu YouTube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sporočilu Zavahiri poziva vse džihadistične skupine in "vse svobodne ljudi v Siriji", ki si prizadevajo za strmoglavljenje režima v Damasku, naj se spopadi "med brati v džihadu in islamu" nemudoma končajo.

V začetku letošnjega leta se je v Siriji, kjer vojna sicer divja že skoraj tri leta, odprla nova fronta. Različne skupine sirskih upornikov, od zmernejših do islamističnih, so namreč združile moči in skupaj napadle oporišča z Al Kaido povezane skrajne skupine Islamska država Irak in Levant (Isil).

Zmerni sirski uporniki so sprva pozdravili džihadiste, a so se kasneje obrnili proti njim, saj so začele na dan prihajati informacije o tem, da brutalno zlorabljajo tako sirske civiliste kot rivalske opozicijske borce, in celo obtožbe, da v resnici služijo interesom Asadovega režima.



V nekaterih primerih je v napadih na Isil sodelovala celo Fronta al Nusra, uradno priznana veja Al Kaide v Siriji, čeprav ta večinoma na novi fronti ostaja nevtralna, piše AFP. Vodja Isila Abu Bakr al Bagdadi se je skušal povezati z Nusro, a je slednja to zavrnila in poudarila, da ostaja zvesta neposredno Zavahiriju.

Zavahiri je v svojem sporočilu v sredo opozoril, da so vse organizacijske povezave nepomembne in zanemarljive, če ogrožajo enotnost v boju proti sovražniku. "Džihadistične skupine so naši bratje, ki jim ne očitamo odpadništva," je poudaril.

Velika večina upornikov v Siriji je sicer sunitov, medtem ko Asadov režim pripada alavitom, ki so veja šiitskega islama.