1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirska podružnica Al Kaide ne načrtuje napadov na Zahodu

Deli na:
Sirska podružnica Al Kaide ne načrtuje napadov na Zahodu

Foto: Reuters

Podružnica teroristične mreže Al Kaida v Siriji, Fronta al Nusra ne načrtuje napadov na Zahodu, je razkril njen vodja Abu Mohamed al Džulani. Kot je povedal v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira, je cilj skupine zavzetje Damaska in strmoglavljenje sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Džulani je pojasnil, da je Fronta al Nusra dobila navodilo vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija, naj ne izvaja napadov v tujini, saj bi to lahko ogrozilo njene cilje v Siriji. "Tu smo samo zato, da dokončamo eno samo nalogo - da se borimo proti režimu in njegovim agentom na terenu, vključno s Hezbolahom in drugimi," je poudaril.

"Fronta al Nusra nima nobenih načrtov ali navodil za napade na Zahodu. Dobili smo jasne ukaze, naj Sirije ne uporabljamo kot izhodišče za napade na ZDA in Evropo, da ne bi ogrozili naše prave misije," je zatrdil.

Zanikal je tudi trditve ZDA, da ima fronta skrivno celico, imenovano Horasan, katere naloga naj bi bila načrtovanje napadov v tujini. "Skupina Horasan ne obstaja. Američani so si to izmislili, da bi zavedli javnost. Trdijo, da je bila ta tajna skupina ustanovljena za napade na Američane, vendar to ne drži."

"Naše možnosti so odprte, kar se tiče napadov na Američane, če bodo nadaljevali napade na nas v Siriji. Vsakdo ima pravico do samoobrambe," je dejal.

Obljubil je tudi, da bo Fronta al Nusra pustila pri miru pripadnike sirskih kristjanov in druzov, ki se niso borili proti njim, varnost pa je zagotovil tudi alavitom, če bodo položili orožje in obrnili hrbet Asadu, ki je tudi sam pripadnik te šiitske skupnosti, povzema BBC.