malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

Trdega brexita ne bo, danes pa bo britanski parlament odločal o preložitvi brexita

Deli na:
Trdega brexita ne bo, danes pa bo britanski parlament odločal o preložitvi brexita

Foto: Profimedia - Štiri možnosti: obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU in referendum o izstopnem dogovoru ter več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Potem ko je britanski parlament v torek že drugič zavrnil ločitveni sporazum z EU, v sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, bo danes parlament glasoval o preložitvi brexita, ki je napovedan za 29. marec. Za to sicer potrebuje pristanek ostalih 27 članic EU.

Spodnji dom parlamenta se je v sredo s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz EU kadar koli izstopilo "brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose". Gre za formulacijo, ki so jo oblikovali na podlagi sprejetega dopolnila, potrjuje pa, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca.

Britanska premierka Theresa May je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci danes glasovali, ali bi EU zaprosili za odlog brexita. Vladni predlog, o katerem bodo glasovali, sicer predvideva tudi vnovično glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU.

Določa namreč, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Če tega ne bodo storili, bo morala na vrhu EU, ki se začne 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

Ob tem je vlada opozorila, da bi kakršnakoli preložitev brexita po 30. juniju zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve, ki bodo maja.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, pa tudi več članic unije, je London že pred sredinim glasovanjem opozoril, da želi EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita jasen odgovor Londona, kaj želi s tem doseči.

Loading...