peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

1512742920_d Petisvet.si

Horoskop: od 25.3. do 31.3. 2019

bencin gorivo, dizel Svet24.si

"Bencinarjem" se na črpalko splača še danes, ...

delovna_akcija_teren0003 Svet24.si

Ana Praznik: Če imaš voljo in moč, poprimi za ...

Nives Orešnik Njena.si

Pravilna nega za močno in odporno kožo

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Trdega brexita ne bo, danes pa bo britanski parlament odločal o preložitvi brexita

Deli na:
Trdega brexita ne bo, danes pa bo britanski parlament odločal o preložitvi brexita

Foto: Profimedia - Usoda britanskega izstopa iz EU je še povsem nejasna.

Potem ko je britanski parlament v torek že drugič zavrnil ločitveni sporazum z EU, v sredo pa so se poslanci izrekli proti temu, da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, bo danes parlament glasoval o preložitvi brexita, ki je napovedan za 29. marec. Za to sicer potrebuje pristanek ostalih 27 članic EU.

Spodnji dom parlamenta se je v sredo s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz EU kadar koli izstopilo "brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose". Gre za formulacijo, ki so jo oblikovali na podlagi sprejetega dopolnila, potrjuje pa, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca.

Britanska premierka Theresa May je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci danes glasovali, ali bi EU zaprosili za odlog brexita. Vladni predlog, o katerem bodo glasovali, sicer predvideva tudi vnovično glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU.

Določa namreč, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Če tega ne bodo storili, bo morala na vrhu EU, ki se začne 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

Ob tem je vlada opozorila, da bi kakršnakoli preložitev brexita po 30. juniju zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve, ki bodo maja.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, pa tudi več članic unije, je London že pred sredinim glasovanjem opozoril, da želi EU pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita jasen odgovor Londona, kaj želi s tem doseči.

Loading...