Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes spet o preložitvi brexita na vrhu EU v Bruslju

Deli na:
Danes spet o preložitvi brexita na vrhu EU v Bruslju

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Voditelji 27 članic EU bodo drevi v Bruslju odločali o vnovični preložitvi brexita, ki je predviden v petek opolnoči. Britanska premierka Theresa May je prosila za odlog do 30. junija. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa predlaga daljšo preložitev, največ za eno leto. Članice so nakazale pripravljenost na preložitev, a pod strogimi pogoji.

EU terja v zameno za vnovično preložitev brexita od Mayeve jasen načrt z verodostojno politično podporo. Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier izpostavlja, da mora biti dolžina preložitve koristna in sorazmerna s ciljem, ki pa je zagotoviti večino za potrditev ločitvenega sporazuma, saj le ta omogoča urejen brexit, ki je v interesu vseh.

Voditelji, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, bodo razpravljali o prošnji Mayeve za preložitev brexita do 30. junija, saj si bodo zaradi tveganj, ki jih prinaša brexit brez dogovora za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, še naprej prizadevali izogniti temu scenariju, je zapisal Tusk v vabilu voditeljem na zasedanje.

A Tusk meni, da je treba razpravljati tudi o alternativi - prožni daljši preložitvi za največ eno leto. Ta bi bila po njegovem prepričanju smiselna, ker velika razhajanja v britanskem parlamentu ne kažejo na možnost potrditve ločitvenega sporazuma do konca junija ter ker kratka preložitev povečuje tveganje niza nadaljnjih kratkih preložitev in kriznih vrhov.

Med pogoji, ki jih bo verjetno postavila sedemindvajseterica, so: nobenih novih pogajanj o ločitvenem sporazumu, nobenih pogajanj o prihodnjih odnosih in zagotoviti lojalno sodelovanje. Prvi pogoj pa je, da Združeno kraljestvo izvede evropske volitve, kar je Mayeva, ki se bo vrha udeležila na začetku, že obljubila v nedavnem pismu Tusku.