ana-tavčar-pirkovič Dobra karma

Na najbolj žaljive kritike televizijska ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za sredo, 2. decembra

urban vertacnik silvo gorenc pl Reporter.si

Od odvetnika nekdanjega šefa Udbe do ustavnega ...

sneg, sneženje, ljubljana Svet24.si

Meteorologi napovedujejo obilno snežno pošiljko,...

jajca Necenzurirano

Špekulativni kapital v boju za slovenska jajca

Lazo Goluža in Kvizko Odkrito.si

Umrl je oče "Kvizkoteke"

Tadej Dejvi Hrušovar. Odkrito.si

Na respiratorju in v komi tudi slovenska glasbena ...

Svet

Voditelji EU bodo zasedali: kaj bodo rekli o Janševem pismu?

Deli na:
Voditelji EU bodo zasedali: kaj bodo rekli o Janševem pismu?

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Voditelji članic EU bodo danes na virtualnem zasedanju nadaljevali razpravo o usklajevanju boja proti pandemiji novega koronavirusa. Razpravljali bodo tudi o svežnju za spoprijem Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja.

Tri tedne po prejšnji videokonferenci bo danes še eno virtualno zasedanje, namenjeno usklajevanju ukrepanja, na katerem bo sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša. Od prejšnjega zasedanja konec oktobra bistvenih premikov ni bilo.

Današnja razprava bo osredotočena na testiranje in medsebojno priznavanje testov, cepiva in cepljenje ter ukrepanje za preprečitev tretjega vala. Evropska komisija je dan pred zasedanjem predlagala priporočilo glede uporabe hitrih antigenskih testov.

Kljub perečim epidemiološkim razmeram se unija sooča z madžarsko in poljsko blokado svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov. Viri pri EU so v sredo potrdili, da bodo voditelji danes govorili tudi o tem.

Slovenski premier je dva dni pred zasedanjem voditeljem članic in institucij EU poslal pismo, v katerem je med drugim podprl stališča Madžarske in Poljske glede vladavine prava ter se zavzel za vrnitev k julijskemu dogovoru voditeljev, ki ne upošteva stališč Evropskega parlamenta.

Ne Evropska komisija, ne predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ne nemško predsedstvo vsebine pisma za zdaj niso komentirali. Namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer je v sredo dejala, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu današnjega vrha EU.

Loading...