Revija Reporter
Svet

Violeta Bulc: O Sloveniji naklonjenem mnenju pravne službe se je govorilo le neuradno

STA

17. sep. 2018 6:00

Deli na:

Violeta Bulc

Bobo

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je za Televizijo Slovenija potrdila, da mnenja pravne službe, ki potrjuje slovenska stališča glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, evropski komisarji na sejah komisije niso obravnavali. A po njenem mnenju za razpravo o dokumentu še ni prepozno.

Pravna služba Evropske komisije je namreč v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti, je v petek na spletu objavil nemški tednik Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker pa po pisanju tednika ni sledil ocenam pravne službe, ko je odločil, da se komisija ne bo izrekala o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Po besedah Bulčeve evropski komisarji mnenja pravne službe nikoli niso dobili na mizo, se je pa o njem govorilo neuradno. Pojasnila je še, da je vsebino srečanj določa predsednik komisije Juncker.

Evropska komisija lahko po njeni oceni o tem še vedno razpravlja, "če Slovenija pozove komisijo in prosi, da se arbitražna razsodba obravnava naprej, je pa seveda stvar predsednika ali bo to uvrstil v razpravo pred vsemi komisarji".

Bulčeva je ob tem še spomnila, da je Evropska komisija glede arbitražnega postopka in spoštovanja odločbe dvakrat sprejela zelo jasno stališče, da je razsodbo treba spoštovati.