Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski Zeleni zaradi prevoza živali tožijo Evropski parlament

Deli na:
Evropski Zeleni zaradi prevoza živali tožijo Evropski parlament

Evropski parlament. - Foto: Reuters

Zeleni evropski poslanci so se odločili tožiti Evropski parlament pred Sodiščem EU, ker je vodstvo parlamenta po njihovem mnenju preprečilo ustanovitev preiskovalnega odbora o razmerah prevoza živali v EU. Na Sodišču EU so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da so tožbo evropskih poslancev iz vrst Zelenih prejeli v ponedeljek.

Zeleni so zahtevali ustanovitev preiskovalnega odbora, ki naj bi se ukvarjal s kršitvami pravil za prevoz živih živali. Kot navajajo, imajo svinje in krave znotraj EU med prevozom pogosto premalo prostora, prevoz presega dovoljen čas, pomanjkljiva je oskrba z vodo, prav tako se ne upoštevajo predpisi o temperaturah in počitku.

Politična skupina Zeleni/EFA je sicer zbrala dovolj podpore med poslanci za ustanovitev preiskovalnega odbora, a predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in vodje političnih skupin marca letos kljub temu predloga o ustanovitvi preiskovalnega odbora niso uvrstili na glasovanje, so pa namesto tega naložili izdelavo poročila odboru za kmetijstvo in razvoju podeželja (Agri). Kot so Zeleni/EFA objavili na svoji spletni strani, so za ustanovitev preiskovalnega odbora dobili podporo 223 od zahtevanih 183 poslancev.

"Gre za slabo šalo, da se bo Agri, kje so v večini konservativci, ukvarjal z zlorabami pri prevozu živali. Njegovo poročilo najverjetneje ne bo imelo kakšnih posledic in ne bo pripomoglo k izboljšanju dobrobiti živali, saj politične sile v tem odboru večinoma zagovarjajo interese industrije in izvozno usmerjenih kmetijstev," je pojasnil Bart Staes, ki je član odbora Evropskega parlamenta za okolje iz vrst Zeleni/EFA.