Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

(VIDEO) Vse bolj kritične razmere v New Yorku: 100 novih smrti zaradi koronavirusa, NY Times posnel šokantne razmere v eni od bolnišnic

Deli na:
(VIDEO) Vse bolj kritične razmere v New Yorku: 100 novih smrti zaradi koronavirusa, NY Times posnel šokantne razmere v eni od bolnišnic

Elmhurst Hospital Center v okrožju Queens v New Yorku. - Foto: Profimedia

V ameriški zvezni državi New York, ki je med vsemi zveznimi državami najbolj prizadeta zaradi koronavirusa, so danes zabeležili 100 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, je sporočil guverner Andrew Cuomo. Skupaj je tako zaradi covida-19 v tej zvezni državi umrlo 385 ljudi, višek pandemije pa guverner pričakuje šele čez tri tedne. New York Times je v eni od bolnišnic posnel šokantne razmere ob soočanju z vse več obolelimi za covid-19.

V ZDA je trenutno 73.649 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 1063 ljudi. Po številu okužb bodo ZDA kmalu prehitele Italijo in Kitajsko, ki je prijavila skoraj 82.000 okužb, vendar pa se je pandemija tam umirila.


Država New York ima 37.258 okuženih, kar je 6400 več kot v sredo zjutraj. Vendar pa so v tej številki zajeti tudi tisti, ki so že okrevali, o njih pa natančnih podatkov še nimajo, ker se spreminja metodologija.


Po stari metodologiji je okreval tisti pacient, ki 14 dni ni imel več simptomov in je imel dva negativna testa v časovnem razmaku 24 ur. Nova metodologija Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) pravi, da je okreval tisti, ki nima simptomov sedem dni in v zadnjih 72 urah nima povišane temperature.

Foto: Profimedia - Tudi v New Yorku izpraznjena vojaška skladišča že preurejajo v bolnišnice.


V bolnišnicah države New York je zaradi koronavirusa 5327 ljudi, od tega 1290 na intenzivni negi. Cuomo je dejal, da umirajo predvsem tisti, ki so dolgo časa priključeni na ventilatorje.


Zaščitne opreme za medicinsko osebje je v tem trenutku menda dovolj, Cuomo pa načrtuje postavitev bolnišnic s po 1000 posteljami v vsaki od petih občin mesta New York, ki je najbolj prizadeto. Kljub temu danes v bolnišnici Mount Sinai žalujejo za medicinsko sestro, ki je skrbela za bolnike s koronavirusom.


V mestu New York so našteli 21.000 okuženih. Cuomo pričakuje, da bo višek pandemije v državi dosežen šele čez tri tedne in do takrat bodo potrebovali 140.000 bolniških postelj, od tega 40.000 za intenzivno nego. Za zdaj si zaradi pomanjkanja ventilatorjev pomagajo tako, da imajo na enega priključena dva pacienta.

Foto: Profimedia - Testiranje za novi koronavirus v New Yorku.


Cuomo je zato pozval celotne ZDA in zvezno vlado, naj priskočijo na pomoč New Yorku, ko bo višek mimo pa bodo opremo in ljudi poslali na druga žarišča. Doslej se je za delo prijavilo 2256 upokojenih zdravnikov in 16.000 upokojenih medicinskih sester, da pomagajo kolegom, ki so preobremenjeni. Podatki kažejo, da bo bolniško oskrbo potrebovalo 15 odstotkov okuženih.


Cuomo je kritiziral okrog 2000 milijard dolarjev vreden zvezni paket gospodarske pomoči, ki ga je sinoči soglasno potrdil ameriški senat. Dejal je, da je za državo New York predvidenih skupaj pet milijard dolarjev, potrebovala pa bo 15 milijard. Mesto New York, ki ima tretjino vseh okužb v ZDA, bo dobilo milijardo.


Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je Cuomu zagotovila, da to ni zadnja pomoč, ki bo prišla od zveznega kongresa. Država New York je v zadnjem tednu dni za nabavo zdravstvene opreme po ZDA in svetu porabila 600 milijonov dolarjev.

Foto: Profimedia - Dolge kolone čakajočih na testiranje za novi koronavirus ob bolnišnici Elmhurst.

Medtem pa je New York Times  prav danes objavil posnetek  šokantnih razmer  v Elmhurstu v Queensu, v eni od newyorških bolnišnic. Primanjkuje jim zaščitne opreme in respiratorjev. Vse več je tudi smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19, zato so morali pripeljati hladilni tovornjak v katerega shranjujejo trupla.  Zdravnica v videoposnetku pove, da ves dan nosi isto zaščitno masko, ki jo uporablja pri vseh pacientih. Isto masko je nosila že v petek.