Revija Reporter
Svet

New York proti koronavirusu razvija sistem za sledenje in izolacijo okuženih

STA 1. maj. 2020 6:00

Deli na:
New York proti koronavirusu razvija sistem za sledenje in izolacijo okuženih

Za New York so to povsem prazne ulice. - Foto: Profimedia

Število okuženih s koronavirusom je v ZDA doslej naraslo na 1,046 milijona, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 61.288 ljudi. Število okuženih in mrtvih narašča tudi v najbolj prizadeti zvezni državi New York, vendar vsak dan počasneje. V sredo je zaradi covida-19 umrlo 306 ljudi, kar je manj kot dan prej, ko jih je umrlo 330.

V državi New York je trenutno okrog 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, v mestu New York pa 165.000 okuženih in več kot 18.000 mrtvih zaradi novega koronavirusa. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je na novinarski konferenci izrazil nezadovoljstvo, ker se število novih hospitalizacij na dan vztrajno giblje okrog 1000. V sredo jih je bilo 933, pozitivnih testov na koronavirus pa 4861.

Medtem, ko guvernerji nekaterih drugih zveznih držav ZDA počasi odpirajo svoje ekonomije in ukinjajo navodila prebivalstvu, naj ostane doma, pa je Cuomo ponovil, da bo njegovo navodilo, da "ima New York odmor", ostalo v veljavi do 15. maja. Do konca tega tedna se bo odločil, ali bo dovolil ponovno odprtje šol.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je zjutraj ponovil opozorilo guvernerjem, naj ne hitijo z odpiranjem ekonomij, ker je povsem zanesljivo, da se bo število okužb povečalo. Države morajo imeti uveden sistem za identifikacijo okuženih, izolacijo in sledenje.

Pri predsedniku ZDA Donaldu Trumpu je bil včeraj na obisku guverner New Jerseyja, druge najbolj prizadete države v ZDA s 116.000 okuženimi in 6700 mrtvimi, Patrick Murphy. Guverner je prosil za nadaljevanje zvezne pomoči pri testiranju in za zvezno proračunsko pomoč zveznim državam, ki se soočajo z velikimi proračunskimi luknjami in bodo morale začeti odpuščati tudi nujne delavce.

Trump je v sredo dejal, da ne bo podaljšal zveznih navodil o družbenem distanciranju, ker je to sedaj v rokah guvernerjev. Naslednji teden namerava obiskati Arizono in ostaja prepričan, da bo koronavirus izginil sam od sebe.

New York je včeraj zapustila vojaška ladijska bolnišnica Comfort, ki je s kapaciteto 1000 postelj prišla na pomoč bolnišnicam, vendar je niso potrebovali. Pred mesecem dni so projekcije govorile, da bo država na višku krize potrebovala 110.000 bolniških postelj, dnevni rekord pa je bil 12. aprila z 18.825 hospitalizacijami. Comfort je sprejel le 182 bolnikov, od katerih jih je 11 umrlo.

Cuomu sta se na novinarski konferenci na daljavo pridružila najprej nekdanji župan Michael Bloomberg in nato še sedanji Bill de Blasio. Milijarder Bloomberg je prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Skupaj z univerzo Johns Hopkins iščejo "sledilce", ki bodo opravljali to delo, in Cuomo je dejal, da jih bodo potrebovali med 6400 do 17.000. Pri tem bo New York sodeloval z New Jerseyjem in Connecticutom.

V samem mestu New York pa se trenutno ubadajo s problemom brezdomcev, ki so zavzeli vagone podzemne železnice. V sredo so jih policisti začeli odstranjevati, vendar se soočajo z vprašanjem, kam naj jih namestijo, saj so zavetišča polna.

DeBlasio, ki je v torek zvečer odmevno posredoval pri policijski akciji, v kateri so razgnali množico na pogrebu rabina v judovski skupnosti Brooklyna, je napovedal, da bo na mestne ulice poslal 1000 policistov, gasilcev in inšpektorjev za parke, ki bodo uveljavljali družbeno distanciranje. Izdajali bodo opozorila in kazni, ob tem pa bodo ljudem delili tudi maske, na voljo jih je trenutno 270.000.