Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika Britanija in Ekvador brez dogovora glede Assangea

Deli na:
Velika Britanija in Ekvador brez dogovora glede Assangea

Foto: Reuters

Britanski zunanji minister William Hague in njegov ekvadorski kolega Ricardo Patino danes nista dosegla dogovora glede ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, je sporočil London. Assange zadnjo leto prebiva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil britanski izročitvi Švedski.

Hague in Patino sta se po poročanju britanske medijske mreže BBC pogovarjala tričetrt ure, srečanje pa se je končalo z dogovorom o ustanovitvi delovne skupine, ki naj bi našla diplomatsko rešitev za vprašanje Assangea, vendar po navedbah britanskega zunanjega ministrstva ni bil dosežen noben omembe vreden napredek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ekvador je Assangeu dal politični azil, vendar pa je London sporočil, da ga bodo aretirali takoj, ko bo zapustil stavbo. Pred veleposlaništvom v središču Londona ima zato Velika Britanija 24-urno policijsko prisotnost.

Patino je na Otok prispel v nedeljo in se je pred današnjih srečanjem s Hague sestal z Assangeom. Ekvadorski zunanji minister je po teh pogovorih dejal, da bo Ekvador ostal zavezan zaščiti njegovih človekovih pravic in mu bo še naprej nudil varstvo pred izročitvijo tretji državi. Assange sam je dejal, da je Ekvadorju "neizmerno hvaležen", srečanje s Patinom pa je bilo "zelo dobro".

Na Švedskem želi tamkajšnjo tožilstvo zaslišati Assangea glede obtožb o posilstvu in spolnem nadlegovanju. Sam obtožbe zavrača in trdi, da so švedske obtožbe na njegov račun samo pot za njegovo izročitev ZDA, ki mu želijo soditi, ker je WikiLeaks objavil več tisoč ameriških tajnih diplomatskih beležk.