padavine, radarska, 16.8. Svet24.si

Nevihta se je iztrošila pred slovensko Obalo

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

Goran Hrvaćanin, Pr Hostar Njena.si

Komik Goran Hrvaćanin našel sorodno dušo – ...

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ekvador Assangeu odobril azil

Deli na:
Ekvador Assangeu odobril azil

Foto: Reuters

Ekvador je ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu odobril politični azil, je danes v Quitu sporočil ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino. Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.

"Ekvadorska vlada, zvesta tradiciji zaščite tistih, ki so poiskali zatočišče na naših diplomatskih predstavništvih, se je odločila odobriti diplomatski azil gospodu Assangeu," je Patino sporočil na novinarski konferenci.

Če bi Švedska Assangea izročila ZDA, ga tam po besedah ekvadorskega zunanjega ministra ne bi čakalo pravično sojenje, temveč "vojaško ali posebne sojenje", grozila pa bi mu tudi smrtna kazen. Kljub večkratnim poskusom Ekvadorja, so ZDA, Velika Britanija in Švedska zavrnile prošnjo, da bi Assangeu zagotovile varnost, je dejal Patino.

41-letni Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu 19. junija, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.

Assange se boji, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.