stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanci naj bi zaradi Assangea grozili z vdorom na ekvadorsko veleposlaništvo

Deli na:
Britanci naj bi zaradi Assangea grozili z vdorom na ekvadorsko veleposlaništvo

Foto: Reuters

Primer ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea, ki na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu še vedno čaka na politični azil, se zaostruje. Britanske oblasti so namreč zagrozile, da bi lahko vdrle na veleposlaništvo in Assangea aretirale- Ekvadorske oblasti naj bi odločitev glede azila za Assangea sicer objavile še danes.

Po besedah ekvadorskega zunanjega ministra Ricarda Patina je Velika Britanija Ekvadorju v torek pisno zagrozila, da bi lahko vdrla na njegovo veleposlaništvo, če ji ne bo sam izročil ustanovitelja WikiLeaksa.

Na britanskem zunanjem ministrstvu so sicer zanikali, da bi šlo za grožnjo. Kot so pojasnili, so želeli predvsem razjasniti, kakšna je britanska zakonodaja, ki bi se je moral zavedati tudi Ekvador.

So pa dejanje Velike Britanije medtem že obsodili na spletni strani WikiLeaks ter ga označili kot "sovražno in skrajno" grožnjo.

Kot je v sredo še povedal ekvadorski minister, bodo odločitev o tem, ali bodo Assangeu, ki se je na njihovo veleposlaništvo zatekel 19. junija, odobrili politični azil, predvidoma sporočili danes, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britansko zunanje ministrstvo naj bi po poročanju AP sicer Ekvador posebej opozorilo na zakon iz leta 1987, ki omogoča odpravo diplomatskega statusa posameznemu poslopju, če ga tuja država ne uporablja več za namene svoje misije oz. v namene konzularne službe.

Vendar AP ob tem izpostavlja, da niso našli nobenih podatkov o konkretnih primerih, ko bi na podlagi tega zakona upravičili vstop na silo na katero od veleposlaništev.



Britansko ministrstvo tudi ni pojasnilo, kako namerava ukrepati, če bi Ekvador Assangeu podelil politični azil. Je pa izpostavilo, da si prizadevajo za rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani.

Posamezni analitiki v Ekvadorju so sicer izrazili dvom, da bi britanske oblasti dejansko vdrle na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, še poroča AP.

Assangeova mati Christine je medtem izrazila prepričanje, da za omenjeno britansko grožnjo stojijo ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Kar ZDA želijo, ZDA od svojih zaveznic tudi dobijo, ne glede na to, če je to pravno ali etično sprejemljivo oziroma če gre za kršitev človekovih in zakonskih pravic," je dejala novinarjem v Avstraliji.

Britanska policija je medtem že okrepila prisotnost pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu, kjer se je zbralo nekaj Assangeovih privržencev. Pred britanskim veleposlaništvom v Quitu pa se je v sredo zbrala manjša skupina okoli 30 protestnikov, ki so vzklikali: "Anglija, česar ne razumete? Mi smo suvereni!"

41-letni Assange se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu 19. junija, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.

Assange se boji, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.