franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več kot 20.000 Kurdov v Nemčiji za podporo rojakom v Kobaneju

Deli na:
Več kot 20.000 Kurdov v Nemčiji za podporo rojakom v Kobaneju

Foto: Reuters

Več kot 20.000 Kurdov se je v nemškem Düsseldorfu včeraj udeležilo zborovanja v podporo rojakom v obleganem mestu Kobane v Siriji, ki je že od sredine septembra pod ofenzivo pripadnikov Islamske države. K udeležbi na demonstracijah, ki so doslej potekale mirno, je pozvalo več kurdskih združenj.

Na podobnih demonstracijah pred nekaj dnevi v mestih Hamburg in Celle je namreč prišlo do izgredov med udeleženci shodov in domnevnimi simpatizerji skrajne islamistične IS. Shod v Düsseldorfu je potekal skozi središče mesta do sedeža deželne vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Udeleženci so nosili napise in z gesli pozivali k ustavitvi masakra v Kobaneju, ki leži ob sirsko-turški meji. Od nemške vlade so zahtevali, naj izvrši pritisk na Turčijo, da bo ta omogočila vzpostavitev varnostnega prehoda za dostavo pomoči in orožja kurdskim borcem in številnim beguncem. Zahtevali so tudi osvoboditev voditelja Kurdske delavske stranke (PKK) Abdullaha Öcalana, ki je zaprt v Turčiji.

Tudi v avstrijskem Bregenzu se je včeraj zbralo več sto podpornikov Kurdov. Na protestu se je zgodil incident, v katerem sta bila hudo poškodovana dva človeka. Z vbodnimi ranami so ju prepeljali v bolnišnico, eden od njiju je v kritičnem stanju, je sporočila policija. Protestnike so napadli skrajni muslimani.

Tudi v Turčiji so v minulih dneh potekali protesti Kurdov proti vladi v Ankari, ki po njihovem prepričanju ni storila dovolj za obrambo mesta Kobane. Protesti so se sprevrgli v nasilje, v katerem je po podatkih turških oblasti umrlo najmanj 31 ljudi, 360 pa je bilo poškodovanih.

Kurdske sile kljub močni ofenzivi pripadnikov IS medtem še vztrajajo v obleganem Kobaneju in so včeraj celo uspele preprečiti napredovanje skrajnežev v središče mesta.