sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

Ceca Ražnatovič Odkrito.si

Koliko balkanske zvezde zaslužijo z Instagramom?

gregor čeglaj Njena.si

FOTO: Tako hudo seksi je Popov Sanjski moški

Svet

V Ženevi dosegli dogovor o jedrskem programu Irana

Deli na:
V Ženevi dosegli dogovor o jedrskem programu Irana

Foto: Reuters

Stalne članice Varnostnega sveta in Nemčija so danes zjutraj ob 3. uri po srednjeevropskem času dosegle dogovor z Iranom, ki v zameno za zamrznitev ključnih delov jedrskega programa Teheranu prinaša delno olajšanje sankcij. Predsednik ZDA Barack Obama je dogovor označil za zgodovinski preboj diplomacije, vendar opozoril, da gre le za prvi korak.

Obama je v javnem nagovoru povedal, da je diplomacija odprla pot do varnejšega sveta in v prihodnost, ko bo mogoče potrditi miroljubnost iranskega jedrskega programa. Čeprav gre le za prvi korak, pa je Obama povedal, da gre za velik korak, saj so prvič po skoraj desetletju ustavili napredovanje iranskega jedrskega programa. Ključne dele tega programa pa bodo zavrteli nazaj.

Obama je povedal, da je Iran v zameno dobil zmerno olajšanje sankcij, obljubo, da ne bo novih sankcij in dostop do prihodkov, ki ga zaradi sankcij doslej ni bilo. Kljub temu pa je Obama dejal, da bo pot do končnega dogovora še dolga in težka, ZDA pa bodo še naprej zavezane Izraelu in partnerjem v Perzijskem zalivu, ki imajo dobre razloge za dvom v prave namere Irana.


Dogovor je, po štirih dnevih pogajanj v Ženevi, prvi preko twitterja naznanil tiskovni predstavnik visoke predstavnice EU za zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton Michael Mann. Kmalu zatem ga je prav tako po twitterju potrdil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

Kot poročajo svetovni mediji dogovor pomeni, da lahko Iran zadrži vse kar je doslej ustvaril na jedrskem področju, vendar pa ne bo mogel priti do jedrske bombe ne da bi ga odkrili. Gre za prvi korak k širšemu dogovoru, ki naj bi ga sprejeli v naslednjih šestih mesecih.

Iran bo zamrznil svoje jedrske dejavnosti, ustavil gradnjo in nameščanje novih centrifug za plemenitenje urana in sprejel omejitve glede količine in vrste oplemenitenega urana, ki ga lahko proizvede v prihodnje. Iran je prav tako sprejel povečanje mednarodnega nadzora. Sprejel je dnevni nadzor s strani mednarodnih jedrskih inšpektorjev in zaustavil dela na reaktorju na težko vodo za proizvodnjo plutonija.

Loading...