Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ženevi danes pogovori med sirskim režimom in opozicijo

Deli na:
V Ženevi danes pogovori med sirskim režimom in opozicijo

Foto: Reuters

Po dveh dneh mirovne konference za Sirijo v Montreuxu se bodo danes v Ženevi začeli tudi pogovori med predstavniki režima Bašarja al Asada in opozicije. Ni še sicer povsem jasno, ali bodo sedeli za isto mizo ali pa bodo pogovori potekali preko posrednika.

V četrtek se je v Montreuxu z delegacijama ločeno sestal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ki pa po koncu srečanja ni dajal izjav za javnost. Tako še vedno ni jasno, ali je neposredno srečanje med stranema možno.

Delegacijo Baširjeve vlade sicer vodi zunanji minister Valid Mualem, opozicijsko stran pa vodja Nacionalne koalicije za opozicijo in revolucionarne sile Ahmed al Džarba (foto).

Mirovna konferenca, ki pomeni največji diplomatski poskus za rešitev državljanske vojne v Siriji od njenega izbruha pred skoraj tremi leti, se je sicer v Montreuxu začela dokaj neobetavno, saj so jo zaznamovala nesoglasja med stranema v vojni in njunimi zavezniki.

Vendar pa nihče ni zapustil konference, zato upanje še obstaja. Pričakovanja glede možnosti preboja na konferenci so sicer zelo nizka, vendar pa so diplomati prepričani, da že samo to, da so uspeli pripeljati obe strani, pomeni določen napredek in da bi lahko pomenilo pomemben prvi korak.

Po napovedih diplomatskih virov bi pogovori lahko trajali med sedem in deset dni in bi se po premoru lahko znova nadaljevali.