Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi Kučan prepustil druge narode kalvariji vojne

Deli na:
Tudi Kučan prepustil druge narode kalvariji vojne

Foto: Bobo

Številni pogovori predsednikov nekdanjih socialističnih republik, na katerih je sodeloval Milan Kučan so se končali z vojnami.

Konec leta 2013 in v začetku lanskega leta je bila v Dnevnikovi prilogi Objektiv nenavadna, celo nekolikanj bizarna polemika med sicer znanimi nasprotniki prvega obrambnega ministra Janeza Janše in t. i. trgovine z orožjem.

Novinarju Blažu Zgagi, z Matejem Šurcem sta podpisala hrvaško izdajo prve knjige trilogije V imenu države (v njej obravnavata trgovino z orožjem), so najprej odgovorili Zdenko Čepič, Božo Repe, Anton Rupnik, Edo Fičor in Draga Potočnjak, nato pa sta se odzvala še Spomenka Hribar in Milan Kučan. Zgaga se je v članku naslonil zlasti na teze nekdanjega svetovalca hrvaškega predsednik Tuđmana Slavena Letice iz predgovora k omenjeni hrvaški izdaji. Letica je med drugim zapisal: »Da je slovensko vodstvo lahko sprejelo odločitev o množični prodaji zaplenjenega orožja Hrvatom, je moralo biti prepričano, da mu ne preti več nevarnost agresije Jugoslovanske ljudske armade in Srbije.« Na srečanju slovenskega in srbskega vodstva 24. januarja 1991 v Beogradu je bil – tako Letica – sklenjen tajni pakt med Miloševićem in Kučanom: Srbija naj bi Sloveniji dovolila odcepitev, ta pa bi v zameno Srbom priznala pravico do Velike Srbije. Odcepitev Slovenije od Jugoslavije je bila torej dogovorjena. Tudi plebiscit je bil po prepričanju Zgage izveden v dogovoru s srbsko stranjo.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.