pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SD sestavlja slovensko »koalicijo Kukuriku«

Deli na:
SD sestavlja slovensko »koalicijo Kukuriku«

Foto: Bobo

Stranka SD po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana vabi k pogovorom in sodelovanju programsko sorodne stranke, s ciljem dogovora, kako Slovenijo izviti iz krize. Han za zdaj še ne govori o predvolilni koaliciji, pogovori pa bodo po njegovem mnenju stekli po evropskih volitvah, ko bo "levica verjetno ugotovila, da razbita ni dovolj močna".

Han se na današnji novinarski konferenci ni konkretno opredelil, s katerimi zunajparlamentarnimi strankami se bodo pogovarjali, saj še ni jasno, katere se bodo do predčasnih volitev še ustanovile.

Njihov cilj pa je po besedah Hana dogovor, kako Slovenijo izviti iz krize, tako da ne bo ogrožena socialna država in da bodo ti cilji realistični. Ob tem opozarja, da SD ni stranka, ki bo dala možnost, da bodo drugi lahko "zaradi lastnih interesov delali", pač pa stranka, ki bo "drugim omogočila, da se povežemo zaradi programa".

Za zdaj Han še ne govori o predvolilni koaliciji, pač pa o pogovoru. Kaj se bo iz tega razvilo pred volitvami, pa je stvar posamične stranke. "Dovolj je egotripov, ki so Slovenijo pripeljali v sedanji položaj," je dejal.

SD želi po njegovih besedah končati ugibanja, da se ne želi z nikomer pogovarjati o sodelovanju. A je ob tem tudi poudaril, da bo tisti, ki bo povabil k pogovoru, predsednik SD Igor Lukšič.


Da zunajparlamentarne oziroma novonastajajoče stranke ne razbijajo glasov na levici, bi bilo po Hanovih besedah nerealno govoriti. Ga pa, kot priznava, zelo moti, da pri nastajanju novih strank sodelujejo ljudje, ki so že bili v nekaj strankah.

Kot poudarja, SD ne ponuja le imen, pač pa tudi garant s trdno strankarsko strukturo. Po 25. maju bo po njegovih besedah priložnost, da se pogovori na levi sredini okrepijo. Zagotovilo, da se to naredi, pa je trdna socialdemokracija, stranka, ki ima tradicijo, je prepričan.

Han je danes še sporočil, da je politični potencial te sestave DZ izčrpan in so volitve edina prava pot. Še enkrat je poudaril, da SD ne bo sodelovala pri aktivnostih, ki bi iskale stranpoti do predčasnih volitev. To iskanje je namreč po Hanovih besedah degradiranje pomena volitev.

Tudi datum volitev po mnenju SD ne sme biti predmet špekulacij in subjektivnih presoj posameznika. "Zato imamo ustavo ter zakone in vemo, kako do volitev," je poudaril vodja poslancev SD. Ob tem se sprašuje, kdo v DZ bi lahko bil toliko politično hraber, da bi v prihodnjih 14 dneh predlagal novega mandatarja. Poslanci v tem času ne smejo po svoje interpretirati, kdaj bodo volitve in prehitro soditi, kaj bo z ustavnim sporom odloka o razpisu volitev, je dejal.

Odgovoril je tudi na očitke, da hitijo na volitve v času, ko je pričakovati nizko volilno udeležbo zaradi dopustov. Po njegovih ocenah bi očitke dobili na mizo tudi v primeru zagovarjanja volitev septembra, češ da želijo poslanci vse dotlej ostati na funkciji.