stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA se obeta konec pokojnin za nacistične vojne zločince

Deli na:
V ZDA se obeta konec pokojnin za nacistične vojne zločince

Foto: Reuters

V ameriškem senatu naj bi kmalu obravnavali zakon, s katerim bodo osumljenim nacističnim vojnim zločincem onemogočili prejemanje zveznih pokojnin. Predlog zakona bosta vložila demokrata iz New Yorka in Pensilvanije, potem ko je tiskovna agencija AP razkrila, da je več deset nacističnih zločincev tudi po izgonu iz ZDA prejemalo zvezne pokojnine.

Osumljeni nacistični vojni zločinci s prejemanjem pokojnin sicer niso storili nič nezakonitega, le izkoristili naj bi ponudbo zveznega pravosodnega ministrstva, ki jim je v zameno za prostovoljni odhod iz ZDA zagotovilo nadaljnje prejemanje pokojnin.

Pokojnine, zaslužene v ZDA, kjer ob prihodu niso razkrili svoje nacistične preteklosti, so lahko obdržali tudi, če so še pred deportacijo zbežali iz ZDA. V primeru deportacije so jim pokojnino odvzeli.

Za te pokojnine je šlo iz proračuna več milijonov dolarjev. Pravosodno ministrstvo sicer odločno zanika, da je pokojnine izkoristilo za odstranitev nacistov, vendar pa ameriška tiskovna agencija AP trdi nasprotno.


Predlog zakona predvideva, da mora imigracijsko sodišče pri vsakem posameznem primeru, ko gre za osumljenega nacista, izdati ukaz, da ta oseba ne sme dobiti nobenih socialnih ugodnosti, obenem pa ji nihče v ZDA teh ugodnosti ne sme zagotoviti. Ta ukaz bodo prejele ameriške zvezne vladne agencije.

Senatorja Chuck Schumer in Bob Casey bosta vložila predlog zakona novembra, ko se bo kongres vrnil na delo po volitvah.

Casey je pohvalil AP zaradi raziskave, ki da je razkrila veliko krivico in izrazil upanje, da bodo predlog podprli kongresniki obeh strank. Schumer pa je menil, da so nacistični vojni zločinci udobno živeli na tujem na račun ameriških davkoplačevalcev, kar se mu zdi naravnost perverzno.

Demokratska kongresnica iz New Yorka Carolyn Maloney, ki namerava podoben predlog vložiti v predstavniškem domu, je zahtevala tudi takojšnjo preiskavo tako v pravosodnem ministrstvu kot tudi v pokojninski upravi, da se ugotovi, kako se je to sploh lahko zgodilo.