stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji iščejo še zadnje nacistične zločince

Deli na:
V Nemčiji iščejo še zadnje nacistične zločince

Foto: Reuters

Nemški center Simon Wiesenthal s plakati išče še zadnje preživele nacistične zločince v Nemčiji. "Pomagajte nam jih pripeljati pred sodišče," poziva 2000 plakatov v Berlinu, Hamburgu in Kölnu.

Center se je za kampanjo odločil 68 let po koncu nacističnega terorja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Akcija poteka pod sloganom: Pozno, a ne prepozno, poimenovali pa so jo Operacija zadnja priložnost II.

"Nekateri storilci so svobodni in še živijo! Pomagajte nam jih pripeljati pred sodišče," navaja poziv.

Za koristne informacije o zločincih je obljubljenih do 25.000 evrov nagrade. To je tudi razlog za nekaj kritik. Po mnenju izraelskega zgodovinarja Michaela Wolffsohna je razpis nagrade "brez občutka za pieteto in brez sramu". Po njegovem mnenju akcija prej spodbuja sočutje z iskanimi zločinci.



Po besedah pobudnika akcije Efraima Zuroffa pa je ta pomembna zaradi nove sodne podlage pri preganjanju nacističnih zločinov v Nemčiji. Leta 2011 je namreč sodišče v Münchnu obsodilo nekdanjega paznika v nacističnem taborišču Sobibor Johna Demjanjuka. V Ukrajini rojen nekdanji nacist je bil po mnenju sodišča kriv sodelovanja pri umoru skoraj 30.000 ljudi.

Ta sodba je bila prva, v kateri je za obsodbo zadoščal že dokaz, da je nekdo služil v taborišču. Pred tem je bilo potrebno neko dejanje dokazati točno določeni osebi, kar je številnim domnevnim zločincem omogočilo, da so se izognili kazni.

Po oceni Zuroffa v Nemčiji še živi od 60 do 120 nacističnih zločincev, ki so lahko stari 90 let ali več. A starost ne bi smela biti opravičilo za nekoga, ki je ubijal nedolžne ljudi. "Tudi oni z žrtvami niso imeli nikakršnega sočutja," je še poudaril Zuroff.