sveča Dobra karma

Ta obred nas osvobodi najbolj težke preteklosti

evelyn vadie sides Svet24.si

Malčico so iskali kar dva dni, ob strani ji je ...

PERISKOP zan katja3 Reporter.si

Janšev državni sekretar za nacionalno varnost ...

peter-kočjaž, filipini Svet24.si

FOTO: Peter in Natalija obtičala na Filipinih: ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

Blaž Švab 1 Odkrito.si

Blaž Švab: "O svoji bolezni nisem govoril, ker ...

luka-šulić, koncert Njena.si

Ime slovenskega glasbenika izrabili v denarni ...

Svet

V ZDA politični dogovor o 2000 milijardah dolarjev pomoči gospodarstvu

Deli na:
V ZDA politični dogovor o 2000 milijardah dolarjev pomoči gospodarstvu

Tiskovna konferenca v Beli hiši na temo koronavirusa. - Foto: Profimedia

Predstavniki Bele hiše in senatorjev v ZDA so po več dnevih intenzivnih razprav dosegli dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje ameriškega gospodarstva, ki ga ogroža epidemija novega koronavirusa. Paket je vreden okoli 2000 milijard dolarjev (okoli 1851 milijard evrov). Tako obsežne pomoči gospodarstvu v zgodovini ZDA še ni bilo.

Sveženj naj bi vključeval neposredno denarno pomoč delavcem in tudi odpis posojil podjetjem, če ne bodo odpuščala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Država naj bi sicer velikim podjetjem, med njimi letalskim družbam, namenila tudi več sto milijard dolarjev posojil, na pomoč pa pa naj bi priskočila tudi malim podjetjem. Poleg tega naj bi zvišala nadomestila za brezposelnost.

Dogovor predvideva tudi okoli 130 milijard dolarjev za bolnišnice, ki nujno potrebujejo ustrezno zaščitno opremo, postelje za intenzivno terapijo in respiratorje, ter za infrastrukturo v zdravstvenem sistemu.

Ukrepe bo spremljalo tudi za 4000 milijard dolarjev posojilnih operacij ameriške centralne banke Federal Reserve, je že v torek povedal direktor ameriškega sveta za narodno gospodarstvo Larry Kudlow.


Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je danes zjutraj prek družabnega omrežja Twitter sporočil, da gre za "zgodovinski sveženj pomoči" in "vojno raven investiranja v naš narod".

Da dogovorjeni sveženj predstavlja pomoč brez primere, je potrdil tudi vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer. "To ni trenutek za praznovanje, temveč za nujno ukrepanje," je ocenil.

Sicer pa je do današnje napovedi prišlo pet dni po maratonskih pogajanjih med demokrati, republikanci in Belo hišo.

O zakonodajnem predlogu morata glasovati še oba domova kongresa, preden ga bo lahko ameriški predsednik Donald Trump podpisal. McConnell je napovedal, da bo senat o ukrepih odločal še danes.

Do pomembnega političnega dogovora prihaja v času, ko se koronavirus hitro širi po ZDA, pri čemer je žarišče epidemije zvezna država New York.

loading...
Loading...