Revija Reporter
Svet

Kitajski spletni velikan Alibaba zaradi rekordne globe pridelal izgubo

STA
319

13. maj. 2021 16:18 Osveženo: 16:22 / 13. 5. 2021

Deli na:

Kitajski velikan spletne trgovine Alibaba je v četrtem trimesečju poslovnega leta, ki se je izteklo z marcem, pridelal 5,5 milijarde juanov (okoli 975 milijonov evrov) izgube. Razlog za redko izgubo družbe je rekordna globa zaradi kršitve pravil o konkurenci v višini 18 milijard juanov oz. okoli 2,3 milijarde evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V enakem obdobju pred letom dni je podjetje poročalo o 3,2 milijarde juanov dobička. Brez omenjene globe bi Alibaba ustvarila 26,2 milijarde juanov dobička.

Osnovno Alibabino poslovanje je bilo tako pozitivno. Prihodki so se medletno povečali za 64 odstotkov na 187,4 milijarde juanov oz. okoli 24 milijard evrov. To je bilo nekoliko nad pričakovanji analitikov. V tekočem poslovnem letu, ki se je začelo z aprilom, v Alibabi pričakujejo prihodke v višini 930 milijard juanov.

Milijardna globa je bila posledica protimonopolne preiskave trgovca in tudi njegove finančne veje Ant Group. Kitajski varuhi konkurence so ugotovili, da je največja svetovna platforma za spletno trgovino zlorabila svoj tržni položaj in trgovce v nasprotju z zakonodajo vezala nase. Globa v vrednosti 18 milijard juanov je bila do zdaj največja proti kakšnemu od kitajskih tehnoloških velikanov, ki so nastali v zadnjih letih in desetletjih.

Ustanovitelj Alibabe Jack Ma je medtem pod drobnogledom oblasti namreč že nekaj časa, kar analitiki pripisujejo nameri kitajske komunistične partije, da pristriže peruti vse hitreje rastočemu sektorju spletnih podjetij.

Vodstvo drugega največjega gospodarstva na svetu se namreč po ocenah boji, da bi takšni podjetniki zaradi bogastva in vpliva lahko ogrozili moč državnega aparata. Eden od razlogov za ukrepanje je bila verjetno tudi Majeva kritika ukrepov oblasti, ki so preprečili širitev Ant Group v nove dejavnosti.