evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IS objavila video pariških napadalcev, ki grozijo "nevernikom": Ubijte jih, kjerkoli jih najdete

Deli na:
IS objavila video pariških napadalcev, ki grozijo "nevernikom": Ubijte jih, kjerkoli jih najdete

Foto: YouTube

Skrajna skupina Islamska država (IS) je v nedeljo objavila video posnetek devetih pripadnikov IS, ki so novembra lani v terorističnih napadih v Parizu ubili 130 ljudi. V videu jih je videti med izvajanjem zločinov pred napadi v Parizu. IS ob tem grozi članicam mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki se bori proti IS v Siriji in Iraku.

Video, ki so ga objavili na džihadistični spletni strani, ima naslov "Ubijte jih, kjerkoli jih najdete". V njem je videti štiri Belgijce, tri Francoze in dva Iračana, ki so izvedli napade v Parizu, med urjenjem ter med ubijanjem domnevnih talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V videu džihadisti v arabščini in angleščini trdijo, da je njihovo sporočilo namenjeno vsem državam, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, ki se od septembra 2014 bori proti IS v Siriji in Iraku.

Videti je tudi posnetek britanskega premierja Davida Camerona, ob tem pa piše, da bodo "neverniki tarča njihovih mečev".

Videti je sicer tako napade v Parizu, odgovornost za katere je prevzela IS, kot tudi varnostne operacije francoskih varnostnih sil med napadi.

Video so objavili na medijskem kanalu IS. V njem tudi trdijo, da so ga posneli v Raki, dejanski prestolnici IS, pred pariškimi napadi, poroča britanski BBC.

Kot dodaja AFP, ni jasno, zakaj je skupina objavila video več kot dva meseca po napadih v Parizu 13. novembra, ko so džihadisti z orožjem in samomorilskimi pasovi napadli bare, restavracije in koncertno dvorano v Parizu. Sedem napadalcev je umrlo med napadi, dva v kasnejših policijskih akcijah, vendar pa število neposredno vpletenih v napade še vedno ni jasno.

Francoski predsednik Francois Hollande je v odzivu že zatrdil, da Francije nobene grožnje ne bodo odvrnile od boja proti terorizmu.

Med napadalci v videu je tudi domnevni vodja Abdelhamid Abaaoud, ki je bil ubit v obstreljevanju s policijo nekaj dni po napadu.

Štirje osumljenci so še vedno na begu, med njimi Salah Abdeslam, ki je z avtomobilom peljal napadalce do nacionalnega stadiona izven Pariza, in Mohamed Abrini, ki je osumljen, da je pomagal pri iskanju krajev napadov.