nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najvišji ameriški general napovedal poraz Islamske države

Deli na:
Najvišji ameriški general napovedal poraz Islamske države

Foto: Reuters

Načelnik ameriškega združenega poveljstva, general Martin Dempsey je danes obiskal Irak in iraški vojski izrazil podporo v boju proti džihadistom Islamske države (IS). Napovedal je, da bo IS poražen.

Iraška vojska je trenutno sredi ofenzive proti IS v Tikritu, rojstnem mestu dolgoletnega iraškega samodržca Sadama Huseina, ki ga je IS skupaj z drugimi deli v Siriji in na severu Iraka zavzela pred devetimi meseci.

Danes so svoj prispevek v boju proti IS začeli tudi Kurdi za osvoboditev Kirkuka, ene zadnjih utrdb IS vzhodno od reke Tigris.

Odpor džihadistov je sicer srdit; skupina je danes v Kirkuku usmrtila 20 moških in nato njihova trupla javno razobesila.

Visoki ameriški general Dempsey je danes v Bagdadu zatrdil, da IS ne bo obstal in da bodo džihadisti poraženi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA sicer aktivno sodelujejo pri ofenzivi Iračanov na Tikrit z letalskimi napadi na položaje IS. Dempsey je pri tem obljubil, da bodo ti napadi še posebej natančni, da bi se izognili dodatnemu trpljenju. Prioriteta je zaščita ljudi, je še dejal in dodal, da bi morda letalske napade lahko uporabljali tudi pri zaščiti arheoloških najdišč, ki jih uničujejo militantni skrajneži IS.

K temu je zaveznike v mednarodni koaliciji proti IS pozval tudi iraški minister za turizem in kulturno dediščino Adel Fahad al Šeršab, še poroča AFP. Džihadisti so namreč v preteklih dneh opustošili muzej v Mosulu, z buldožerjem uničili antično mesto Nimrud in z eksplozivi uničevali spomenike v mestu Hatra.

Dempsey je med nedeljskim obiskom na francoski letalonosilki v Perzijskem zalivu, kar je del njegove turneje v regiji, pozval k "strateški potrpežljivosti" v boju proti IS v Iraku in Siriji. "Bombardiranje vse povprek po Iraku ni pravi odgovor," je še dejal.