franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maščevanje za pokol: Egipt z letali napadel cilje IS-ja v Libiji

Deli na:
Maščevanje za pokol: Egipt z letali napadel cilje IS-ja v Libiji

Foto: Reuters

Po nedeljski objavi posnetka, na katerem zamaskirani pripadniki Islamske države (IS) v Libiji obglavijo 21 egiptovskih Koptov, so letala Egipta danes že obstreljevala cilje IS v Libiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da je egiptovska vojska izvedla "usmerjene" letalske napade na položaje in orožje teroristov IS v Libiji, so sporočili danes v Kairu.

"Napadi so točno zadeli svoje tarče in falconi naših zračnih sil so se varno vrnili v oporišča," je v izjavi pojasnila vojska, podrobnosti pa ni razkrila. Jasno je tudi dala vedeti, da so tako "maščevali egiptovsko kri in vrnili milo za drago zločincem in morilcem". Na egiptovski državni televiziji so obenem prikazali posnetek lovcev, kako vzletajo v napade na IS.

Al Sisi obljubil kazen za morilce

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi se je zavezal, da bodo "morilci", odgovorni za obglavljenje 21 egiptovskih kristjanov, kaznovani. Skrajna Islamska država (IS) v Libiji je namreč v nedeljo objavila video posnetek, na katerem njeni pripadniki obglavijo 21 egiptovskih Koptov. Obglavljenje so že obsodile tudi ZDA.

Na posnetku je videti zamaskirane pripadnike IS, ki proti obali, domnevno v libijski provinci Tripoli, vodijo 21 vklenjenih talcev, oblečenih v oranžne kombinezone. Ti morajo nato poklekniti, nakar jih vse istočasno obglavijo.

Posnetek so v IS naslovili S krvjo podpisano sporočilo narodu križa. Talci so v njem označeni kot "ljudje križa, sledilci sovražne egiptovske cerkve", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ugrabitev 21 kristjanov je IS v Libiji objavila januarja.

Posnetek med drugim izrecno omenja Egipčanki Kamilio Šehata in Vafo Konstantin, soprogi koptovskih duhovnikov, katerih domnevno spreobrnjenje v islam je vodilo v sektaško nasilje v Egiptu leta 2010. "Umazana kri je le del tega, kar vas čaka, iz maščevanja za Kamilio in njeno sestro," piše v posnetku.

Al Sisi je po objavi posnetka v nedeljo zvečer sklical nujen sestanek vrha državne varnosti. Vidno jezen je na televiziji sporočil, da si Egipt "pridržuje pravico, da odgovori na primeren način in ob primernem času". V državi je razglasil sedem dni žalovanja.

Koptska cerkev je medtem potrdila, da so džihadisti IS res obglavili egiptovske Kopte, in obenem izrazila prepričanje, da bodo morilci privedeni pred roko pravice. Ugledno izobraževalno središče sunitskega islama, univerza Al Azar v Kairu, je obglavljenja označila kot "barbarska".

Z obsodbo so se že odzvali tudi v Beli hiši, kjer so morilce označili kot "odvratne". Njihova brutalnost le še dodatno vzpodbuja mednarodno skupnost, da se združi proti IS, so poudarili po poročanju AFP.

V večinoma muslimanskem Egiptu kristjani sicer predstavljajo okoli deset odstotkov 88-milijonskega prebivalstva.