cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Washingtonu zaprisegli novi člani zveznega kongresa

Deli na:
V Washingtonu zaprisegli novi člani zveznega kongresa

Foto: Reuters

Z nekaj drame okrog volitev predsednika predstavniškega doma je včeraj v Washingtonu slovesno začel delo nov, 114. ameriški kongres. V njem imajo republikanci večino v obeh domovih, zato se prihodnji dve leti obeta spopad s predsednikom ZDA Barackom Obamo okrog zakonodaje in delovanja države.

Slovesen začetek dela novega kongresa je potekal po načrtih, čeprav so skrajno konservativni republikanci iz gibanja čajanke tudi tokrat našli nekaj kandidatov za predsednika predstavniškega doma, ki so skušali na položaju izzvati Johna Boehnerja iz Ohia.

Nihče od njih pa ni zbral dovolj glasov, zato bo Boehner še dve leti vodil svojo stranko v spodnjem domu kongresa.

Dva od kandidatov, Louie Gohmer iz Teksasa in Ted Yoho iz Floride, se pogosto pojavljata v ameriških medijih, vendar večinoma na komičnih straneh. Gohmer je med drugim izjavil, da so podnebne spremembe koristna zadeva, ker bo na svetu več rastlin, Yoho pa si želi sistema, v katerem bodo imeli volilno pravico le lastniki premoženja.

"Na neumnosti moramo čim prej pozabiti, ker so nam volivci glas dali pogojno. Če ne naredimo nič pametnega, nam bodo čez dve leti obrnili hrbet," je o nalogah dejal republikanec iz Tennesseeja Phil Roe.

V senatu je podpredsednik Joe Biden vodil prisege novih članov, ki so skoraj vsi po vrsti republikanci. Zdaj že nekdanjega vodje senatne večine Harryja Reida iz Nevade ni bilo. Sporočil je, da so mu zdravniki zabičali, naj dela od doma, potem ko se je pred dnevi polomil med telovadbo.

Njegov položaj je prevzel Mitch McConnell iz Kentuckyja, ki se je skupaj s kolegi v predstavniškem domu že lotil dela. Prvi predlog zakona, ki ga bo Obama dobil na mizo, bo zakon o potrditvi gradnje naftovoda od Kanade do Mehiškega zaliva. To bo tudi prvi veto predsednika Baracka Obame.

Njegov tiskovni predstavnik Josh Earnest je zatrdil, da Obama predloga ne bo podpisal. Obama se je tako postavil na stran okoljevarstvenikov in tistih, ki menijo, da naftovod ne bo prinesel toliko gospodarskih koristi, kolikor bo povzročil okoljske škode.