zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obamov vrh voditeljev brez udeležbe voditeljev

Deli na:
Obamov vrh voditeljev brez udeležbe voditeljev

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo zvečer sprejel predstavnike arabskih držav okrog Perzijskega zaliva, ki so članice Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC), danes pa vsi skupaj potujejo v Camp David na pogovore, ki zadevajo predvsem Iran.

Bela hiša si je dogodek zamislila kot vrh, vendar pa je udeležbo najprej odpovedal savdski kralj Salman, nato pa še voditelji Združenih arabskih emiratov, Omana in Bahrajna. Voditelja sta prišla le iz Kuvajta in Katarja.

Obama je v sredo namesto kralja Salmana posebej sprejel njegovega namestnika, princa Mohameda bin Najefa ter njegovega namestnika, kraljevega sina Mohameda bin Salmana. V kratki izjavi za medije je Obama povedal, da se regija sooča z velikimi izzivi, ZDA pa nameravajo pomagati.

Predstavniki sunitskih držav v Washingtonu izražajo zaskrbljenost zaradi napredka v jedrskih pogajanjih med šiitskim Iranom in mednarodno skupnostjo na čelu z ZDA. Zaradi možnosti izboljšanja odnosov med Washingtonom in Teheranom želijo trdnejša varnostna zagotovila in ZDA naj bi jim nameravale dati več vojaške pomoči.

Vendar pa varnostnega sodelovanja ne bodo formalizirali s posebno obrambno pogodbo, kar si želijo arabski gostje, Obama pa se zaveda, da zaradi nasprotovanja kongresa ne bo šlo. ZDA so v regiji predvsem zaveznik Izraela, za katerega namenijo največ orožja in pomoči.

Obama skuša goste prepričati, da so jedrska pogajanja z Iranom v interesu celotne regije, vendar doslej ni bil kaj prida uspešen. ZDA nameravajo gostom ponuditi več vojaške pomoči tudi v obliki skupnega urjenja in vaj ter glede protiraketne obrambe.

Poleg Irana, ki bo tema pogovorov tudi v zvezi z Jemnom, kjer se koalicija pod vodstvom Savdske Arabije bori proti šiitskim upornikom, bodo v Camp Davidu razpravljali tudi o boju proti Islamski državi in drugih temah.