Revija Reporter
Svet

Švicarski gardist v knjigi receptov zbral priljubljene jedi papežev

STA

22. okt. 2014 11:00 Osveženo: 10:00 / 09. 8. 2017

Deli na:

Argentinski karamelni namaz dulce de leche ali poljski pirogi so specialitete, ki jih je mlad vatikanski kuhar, član papeževe švicarske garde, predstavil v svoji knjigi receptov. Tako preko najljubših jedi prebivalcev Vatikana, posebej zadnjih treh papežev, ljudem približuje življenje na Svetem sedežu.

Argentinski dulce de leche, sicer 100 let star recept, se je na jedilniku v Vatikanu znašel marca lani ob prihodu papeža Frančiščka.

24-letni David Geisser je med švicarske gardiste, oborožene sile Vatikana, prišel mesec pred prihodom sedanjega papeža, in sicer po izobraževanju v nekaj uglednih restavracijah.

S knjigo Dober tek, švicarska garda je v torek v Vatikanu predstavil jedi švicarskih gardistov, njihovih svetnikov zaščitnikov in nekaterih visokih cerkvenih dostojanstvenikov, med katerimi je tudi trojica papežev, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tako knjiga zajema poljski jedilnik z neke vrste ravioli - pirogi za Janeza Pavla II., bavarski jedilnik za Benedikta XVI. ter z žepki, mesom na žaru in dulche de leche za papeža Frančiščka.

Poveljnik švicarskih gardistov Daniel Anrig je izid kuharice komentiral z besedami, da se "vojak lahko bori in vojskuje šele takrat, ko je dobro in dovolj pojedel".